Jasmila Žbanić nominovana za najbolju režiju, "Quo vadis, Aida?" u trci za najbolji strani film 1Foto: Deblokada / Imrana Kapetanović

Bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić nominovana je najbolju režiju za nagrade Britanske filmske i televizijske akademije, a njen film „Quo vadis, Aida?“ našao se i među nominovanima za najbolji strani film.

Žbanić je inače jedna od četiri rediteljke koje su ove godine u konkurenciji za nagrade BAFTA uz Kloe Džao (Zemlja nomada), Saru Gavron (Rocks) i Šenon Marfi (Mlečni zubi), što je inače zabeleženo prvi put u istoriji ovih nagrada (prošle godine su svi nominovani bili muškarci). Nominovani za najbolju režiju su i Li Ajzak Čang za film „Minari“ kao i Tomas Vinterberg za ostvarenje „Još jedna tura“.

Inače, najviše nominacija, čak sedam, imaju filmovi „Zemlja nomada“ i „Rocks“. „Zemlja nomada“ je u konkurenciji za najbolji film, a drugi nominovani su: „The Father“, „The Mauritanian“, „Promising Young Women“ i „The Trial of the Chicago 7“. U kategoriji za najbolji britanski film našlo se čak deset naslova: „Calm With Horses“, „The Dig“, „The Father“, „His House“, „Limbo“, „The Mauritanian“, „Promising Young Women“, „Rocks“, „Mogul Mowgli“, „Sint Maud“.

Pored prvog filma o genocidu u Srebrenici, u kome glavnu ulogu igra Jasna Đuričić, među nominovanima za najbolji strani film su i: danski „Još jedna tura“ u režiji Tomasa Vinterberga, ruski „Dragi drugovi“ u režiji Andreja Končalovskog, francuski dokumentarac „Jadnici“ i američki film o južnokorejskim imigrantima „Minari“.

Najbolje glavne glumice su: Vanesa Kirbi (Pieces of a Woman), Rada Blank (The Forty-Year-Old Version), Buki Bakraj (Rocks), Alfri Vudard (Clemency), Vunmi Mosaku (His House), kao i Franses Makdormand (Zemlja nomada), a najbolji glumci: Riz Ahmed (Sound of Metal), Čedvik Bozmen (Ma Rainey’s Black Bottom), Adarš Gourav (The White Tiger), Entoni Hopkins (The Father), Mads Mikelsen (Još jedna tura) i Tahar Rahim (The Mauritanian).

Radnja filma „Quo vadis, Aida?“ dešava se u julu 1995, kada Aida, prevoditeljka za Ujedinjene nacije, pokušava da spasi svoju porodicu nakon što Vojska Republike Srpske preuzima Srebrenicu. Film se nalazi i u širem izboru nominovanih za nagradu Oskar za najbolji međunarodni film. Uži izbor biće saopšten 15. marta.

Virtuelna dodela nagrada BAFTA biće održana tokom dva dana – 10. i 11. aprila, a prenos će biti na kanalu BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari