Javno predavanje Dorotee von Hantelman 1Foto: Muzej savremene umetnosti

Umetničke institucije su duboko povezane sa osnovnim socio-ekonomskim parametrima svog vremena, koje oni simbolično kultivišu i ritualno usvajaju.

Gledajući umetničke prostore kao niz presudnih trenutaka transformacije, postaviću pitanje da li transformacija naše epohe traži novu vrstu rituala, pored same izložbe?- navodi Dorotea von Hantelman, teoretičarka, kustoskinja i spisateljica povodom predavanja koje će održati u sredu 19. septembra od 18 sati u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

NJeno predavanje nosi naslov “Izložba. Prikaz predavanja.” i održava se u sklopu kustoskog kursa Šta kustosiranje može/treba da bude? Serija predavanja osmišljena je da pruži jedinstveni uvid i ponudi drugačiju perspekvu u vezi sa teorijama i praksama procesa stvaranja izložbe.

Dorotea Von Hantelman je profesor na predmetu Umetnost i društvo na Bard koledžu u Berlinu . Pre nego što je preuzela pomenutu poziciju, bila je profesorka dokumenta na Akademiji umetnosti Univerziteta u Kaselu.

NJena glavna polja istraživanja su savremena umetnost i teorija, kao i istorija i teorija izložbi. Autorka je knjige How to Do Things with Art, jedan od seminalnih radova na performativnosti u savremenoj umetnos, ko-urednik The exhibition. Politics of a Ritual i pisala je o umetnicima

kao što su Danijel Biren, Džef Kuns , Filipe Pareno i Džejms Kolman . Trenutni projekat/ knjiga nosi naziv The exhibition: Transformations of a ritual . Kustoski kurs i seriju javnih predavanja inicirala Biljana Ćirić u saradnji sa Supervizuelnom. Predavanje Dorotee von Hantelman omogućili MSUB i Gete inttut u Beogradu uz podršku Royal Inn hotela i Car:Go.

A.Ć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari