JDP i Nacionalni teatar Katalonije najavljuju premijeru Vatre 1Foto: Nebojša Babić

Premijera predstave predstave Vatre Marije Velasko, na osnovu istoimene proze Margerit Jursenar u režiji Karme Portačeli biće održana u četvrtak 2. februara u 20 sati na Sceni „Ljuba Tadić“.

Predstava Vatre je koprodukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Nacionalnog teatra Katalonije iz Barselone nastala kao deo šireg evropskog projekta „Katastrofa“ u organizaciji Unije teatara Evrope.

U predstavi igraju Sloboda Mićalović, Nataša Tapušković, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Iva Manojlović, Damjan Kecojević i dvoje glumaca iz Nacionalnog teatra iz Barselone, Rosa Renom i Kivani Menolašina Hulijan. Scenografi su Marija de la Kamara i Gabrijel Pare Leskano, kostimograf Marija Marković Milojev, autor originalne muzike Đordi Kuljet a autor video-materijala Migel Anhel Rajo. Za scenski pokret je zadužen Damjan Kecojević a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović.

O rediteljki:

Karma Portačeli studirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu u Barseloni pre nego što je postala profesor režije i glume na Pozorišnom institutu u Barseloni (2001-2016). Godine 1986, radi kao asistent režije Antoanu Vitezu. Umetnički direktor pozorišta Factoria Escènica Internacional u Barseloni postaje 2005, a od 2016. do 2019. je na poziciji umetničkog direktora Teatra Espanol u Madridu. Na mesto umetničkog direktora Nacionalnog teatra Katalonije dolazi 2021. godine, na kom će, kao prva žena na toj dužnosti, ostati do 2027.
Portačeli je režirala preko 70 predstava u Španiji i inostranstvu, među kojima su i Gospođa Dalovej Virdžinije Vulf, Frankenštajn Meri Šeli, Euripidovi Trojanci, Džejn Ejr Šarlote Bronte, Tetovirana ruža Tenesija Vilijamsa, Predsednik Tomasa Bernharda, Na dnu Maksima Gorkog, Zimska bajka Vilijama Šekspira, Prometej Hajnera Milera, i mnoge druge. Za svoj rad je stekla brojna priznanja i nagrade, uključujući MAKS, ADE i BUTACA nagrade za najbolju režiju.

O autorki adaptacije:

Marija Velasko (1984, Španija) objavila je desetak pozorišnih drama i osvojila brojne nagrade u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvaja međunarodna Heidelberger Stückemarkt nagrada (2022).Njene drame, koje odlikuje autofikcija, hibridnost žanra, poetski i politički diskurs, prevedene su na nekoliko jezika (francuski, italijanski, engleski, portugalski, nemački, turski, itd.). Zbirka Slomljeni nokat (2022) sadrži neke od njenih najznačajnijih recentnih naslova. Među novijim postavkama Marije Velasko, ističu se: Pena mašte, po romanu Borisa Vijana (Teatro Espanjol, 2019/Teatre lliure, 2020), i Zbrisaću muškarce sa lica zemlje (38. Madridski jesenji festival). Radila je adaptacije i za Teatro de la Zarzuela, kao dramaturg sarađivala sa plesnim trupama kakva je špansko-italijanska Kor’sia, kao i sa interdisciplinarnim trupama poput Les Impuxibles iz Katalonije. Doktorat iz oblasti audiovizuelnih komunikacija odbranila je na univerzitetu Complutense u Madridu, a master iz oblasti pozorišta i vizuelne kulture na Nacionalnom muzeju Reina Sofía i univerzitetu Castilla la Mancha. Dve godine je bila član Instituta za film i vizuelne umetnosti (ICAA) i objavljivala radove iz oblasti teorije filma, kao i eseje, članke i dela fikcije na druge teme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari