Jermenski violončelista zatvorio sedmi „Kustendorf Klasik“ 1Foto: NIS

Nastupom Nareka Haknazarjana, čuvenog jermenskog violončeliste, završen je „Kustendorf klasik“ muzički festival, koji se sedmu godinu zaredom održava uz podršku kompanije „Gasprom njeft“.

Pored Haknazarjana, poslednje festivalske večeri su nastupili violinista Hačatur Almazjan, bariton Efim Zavaljni, kao i „Kragujevčko pevačko društvo“ u pratnji Južnosahalinskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana. Na programu su bile „Varijacije na temu Čajkovskog“, Antona Arenskog, zatim „Antiformalistički raj“ Dmitrija Šostakoviča kao i delo Đovanija Solime „Tarantulae Kadencas“.

Prethodnih festivalskih večeri, publika je imala priliku da uživa u nastupima velikana savremene klasične muzičke scene, poput violiste Jurija Bašmeta, pijaniste Aleksandra Madžara i baritona Vasilija Gerela, koji su nastupali u pratnji „Kustendorf“ simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića.

Tokom tri festivalska dana, za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrijošku, u izvođenju dela klasične muzike nadmetalo se 50 mladih muzičara iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Belorusije, Nemačke i Kine i to u dve starosne kategorije, od 13 do 17 i od 18 do 25 godina.

Cilj „Kustendorf klasik“ muzičkog festivala je podrška mladim muzičarima iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, koji nakon učešća na ovoj manifestaciji stiču afirmaciju i imaju priliku da uče od velikana savremene muzičke scene. Kao društveno odgovorna kompanija, „Gasprom njeft“ je prepoznao značaj ovog festivala, čiji je generalni sponzor od njegovog osnivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari