Jevrejski glumci osudili reditelja „Zone interesa“u otvorenom pismu: Odbijamo da se naše poreklo izjednačava s nacističkim režimom 1Foto: Robyn BECK / AFP / Profimedia

Propalestinski protest i bedževi koji pozivaju na prekid vatre neki su od političkih trenutaka ovogodišnje svečane dodele nagrade Oskar, ali možda najkontroverzniji govor je britanskog reditelja Džonatona Glejzer, čiji je film „Zona interesa“ trijumfovau u dve kategorije – onoj za najbolji zvuk i najbolji međunarodni film.

Džonatan Glejzer, čovek iza istorijske drame u čijem je fokusu porodica zloglasnog naciste Rudolfa Hössa tokom svog govora, koji je usledio nakon preuzimanja nagrade za najbolji međunarodni film, osvrnuo se na rat u Gazi.

S holivudske pozornice ovaj reditelj, koji je i sam jevrejske veroispovesti, poručio je da njihov „film prikazuje kuda dehumanizacija vodi u najgorem slučaju“ i nastavio: „Ona je oblikovala našu prošlost i sadašnjost. Ovde stojimo kao muškarci koji odbijaju da njihovo jevrejstvo i holokaust prisvoji okupacija koja je u konflikt dovela tolike nevine ljude. Bilo žrtve napada 7. oktobra u Izraelu ili napada na Gazu, sve žrtve ove dehumanizacije; kako da se tome odupremo?“

Sporni govor naišao je, piše Variety, na osudu više od 450 jevrejskih zvezda i holivudskih profesionalaca, koji su svoj stav o govoru novopečenog Oskarovca izrazili putem otvorenog pisma, piše Jutarnji list

Pomenuto pismo tako su, piše Entertainment Weekly, potpisali brojni kreativci poput glumica Debre Mesing („Will & Grace)“, Dženifer Džejson Li („Dolores Claiborne“, „Oglas donosi smrt“), Džuiijana Margulis („Hitna služba“, „Dobra žena“)Ejmi Šerman-Paladino, scenaristkinje voljenih „Gilmorica“ te recentnog hita „The Marvelous Mrs. Maisel“ reditelja horora Elija Rota.

„Odbijamo da se naše jevrejstvo prisvoji u svrhu moralnog izjednačavanja nacističkog režima kojem je cilj bilo istrebljenje cele rase i izraelske nacije koja pokušava sprečiti vlastito istrebljenje“, poručili su potpisnici.

U ovoj javnoj poruci stoji i da „upotreba reči kao što je‘okupacija‘ kako bi se opisao domorodački jevrejski narod, koji brani svoju domovinu, koja postoji hiljadama godina i priznata je od strane Ujednjenih naroda, izvrće istoriju. To daje verodostojnost modernoj krvnoj kleveti koja raspiruje rastući antisemitizam diljem sveta, u Sjedinjenim Državama i Holivudu“.

Glejzer njihovu poruku zasad nije komentarisao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari