"Još malo dobrih vesti": Kula dovodi izložbu riječkih umetnika 1Foto: Promo

Projekt i izložba „Još dobrih vesti“ koji je nastao u Rijeci tokom 2022. i 2023. godine dolazi u Beograd i radovi izabranih umetnika biće izloženi u galeriji Kula od 16. do 23. novembra.

Izložba „Još malo dobrih vesti“ tematski se fokusira na koncept negativne pristranosti medija, poznate kao „Bad News Bias“. Istraživanja su pokazala kako se češće naglašavaju “loše” vesti u poređenju s pozitivnim izveštavanjem. U današnjem društvu, u kome smo izloženi velikoj količini informacija, mediji imaju značajan uticaj na naše misli te ključnu ulogu u oblikovanju stavova i svakodnevnog života.

"Još malo dobrih vesti": Kula dovodi izložbu riječkih umetnika 2
Foto: Kula Promo

Neravnoteža između pozitivnih i negativnih vesti nije uvek rezultat senzacionalizma ili manipulacije, već proizlazi iz prirodne psihološke tendencije. Negativni događaji imaju jači emocionalni i kognitivni uticaj na nas zbog sklonosti koju nazivamo Negativity Bias. To je evolucijski mehanizam koji nas drži na oprezu i pomaže nam da prepoznamo potencijalne opasnosti. U kontekstu medijskog izvještavanja, ova pristranost može rezultirati neuravnotežom u prikazu dobrih i loših događaja i okolnosti.

"Još malo dobrih vesti": Kula dovodi izložbu riječkih umetnika 3
Foto: Kula/Promo

Stalna izloženost vestima negativnog predznaka, svojevrsni „badwashing“ može uzrokovati stres i stvoriti nerealnu sliku sveta fokusiranu na pesimistične aspekte suvremenog života, imati uticaj na naše mentalno zdravlje i povećati nasilno ponašanje.

Ovom izložbom ne dovodi se u pitanje istinitost, važnost i potreba za negativnim vijestima. Umjesto toga, cilj je podstaći kritičko razmišljanje o informacijama koje konzumiramo, promovisati medijsku pismenost i usmeriti perspektivu na pozitivne promene u društvu.

Okupljeni umetnici povezani su s Rijekom, a njihovi radovi obuhvataju različite žanrove, uključujući participativnu umetnost, nove medije, performanse i intervencije u prostoru. Umetnici čije radove možete pogledati od 16. do 23. novembra su: Dominik Grdić, Damir Stojnić, Romina Tominić, Ivo Matošić, Lucija Polonijo, Nela Dunato, Nika Rukavina, Olga Dimitrijević, Stjepan Pranjković, Udruženje Urbani Separe, dizajnerski studio Yan Kamov. Kustoskinja izložbe je Iva Kelentrić.

U stvaranju projekta učestvovao je Novi turizam d.o.o., a potpomognut je sredstvima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Izložbeni program galerije Kula podržan je od strane Hooloovoo kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari