"Još sto godina se neće roditi neko kao on": Pitali smo ljude na koje načine je uticao album "Thriller" Majkla Džeksona na njih 1Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Dragan Mujan/Nova.rs, Printscreen/YouTube

Četrdeset godina je prošlo od izlaska kultnog albuma Majkl Džeksona „Thriller“, jednog od najvećih pop albuma svih vremena, a svakako najprodavanijeg. Kako u ono vreme tako i danas, ovaj album je imao širok spektar uticaja širom sveta pa tako i kod nas, pa smo pitali sagovornike Danasa, na koji način je ovo remek delo uticalo na njih i po čemu ga pamte.

Čuveni disko i fank kralj sa područija biše nam države, koga pamtimo po hitovima „Prepad“ i „Kupatilo je shvatilo“, Boban Petrović prepoznaje Majkl Džeksona kao najvećeg i najboljeg u svom poslu.

„“Thriller“ je verovatno među najboljima, ako ne i najbolji album svih vremena. Najprodavaniji je, ta cifra se popela na 70 miliona. Taj rekord ilustruje i kvalitet i popularnost njegove muzike. U tom kontekstu, imam utisak da je još malo poživeo, napravio bi još jedan ovakav album, ali je i ovo dovoljno za jedan život. On je pravi i jedan od autentičnih Američkih heroja“ rekao je Petrović.

Petrović je jedan od začetnika fanka na ovim prostorima, a nastavljač ove priče u ovom veku je DJ i reper Bege Fank. Džekson se i dan danas nalazi na setlisti na njegovim večerima, a pogotovo hitovi sa albuma „Thriller“.

„Glavna asocijacija na ovaj album mi je „Billie Jean“ i taj kick i snear na početku pesme koju je milion dj-eva „džaglovalo“ i „skrečovalo“, zbog svoje savršene produkcije. Taj zvuk generalno kao i gruv, doneli su revoluciju u pop muzici ali i u ostale žanrove, koji su svima otvorili oči. I dalje puštam pesme sa tog albuma na svojim žurkama. Ako ga posmatramo kroz prizmu diska i fanka, to i dalje zvuči jako sveže“ rekao nam je Bege Fank, iliti Predrag Vukčević koji je pre nekoliko meseci napisao i knjigu „Dobar rep“.

Srđa Anđelić alias Mjehur Ubica je čuveni radio voditelj sa B92. On nam je rekao da iako ceni „Thriller“, mnogo mu više znači pesme i albumi pre njega.

„Prethodni album, „Off the Wall“ je više uticao na mene. Nikad nisam specijalno reagovao na hitove sa „Thrillera“, ali jesam na one druge pesme poput one „Wanna Be Starting Somethin‘“. U to vreme nisam ni slušao tu muziku, samo mi je bila interesantna kao fenomen s obzirom na prodaju, ali i ta revolucija koju je napravio u video spotovima. Vremenom sam počeo da ga volim, ali taj pre „Thriller“ život.  Da sam bio na mestu Majkl Džeksona, nikad ne bih ubacivao rokenrol elemente sa kojim je krenuo da eksperimentiše na ovom izdanju. Zauvek bi ostao disko i fanki, to je držao u malom prstu. Sve to kasnije, saradnje sa Polom Makartnijem i Edi van Helenom, to mu nije trebalo“ rekao nam je Anđelić, koji uskoro sprema kao scenarista, nastavak filma Munje.

Za kraj smo popričali i sa Đoletom Đoganijem iz čuvene dens grupe Đogani Fantastiko. Đole je u vreme, kad je ovaj album bio aktuelan bio vicešampion sveta u plesu na takmičenju u Grenoblu.

„On mi je bio idol. Posle Džejmsa Brauna. Videlo se od početka da će biti velika svetska zvezda. Mi kao klinci tog vremena smo uvek čekali da on izbaci nešto novo, da bi iskoristili njegove pokrete i ukrali po neku foru. Promenio je moje shvatanje muzike, ali i ceo svet je uveo u neku novu priču po pitanju muzike, plesa, koreografije i video pridukcije. On je uvek sam imao viziju kako je sve trebalo da izgleda. Ne znam više koju reč da iskoristim da bi opisao koliko je on veliki genije bio i koliko je bio velika zvezda. Još sto godina se neće roditi neko kao on.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari