Jovana Brnović pobednica festivala „Dani Danila Lazovića“ u Priboju 1Jovana Brnović/Foto: Aleksandar Kovačević

 

Jovana Brnović, studentkinja Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, pobedila je na takmičenju u kazivanju poezije na festivalu „Dani Danila Lazovića“, koji je deseti put održan u Priboju.

Ta manifestacija je posvećena očuvanju sećanja na glumca Danila Lazovića (1951-2006), rođenog u Brodarevu.

Jovana, koja je govorila pesmu „Došljaci – Pjesme Ali Binaka, Pjesma deveta“, bila je najbolja na takmičenju studenata dvanaest akademija i umetničkih fakulteta iz Srbije i regiona.

Pobednica je osvojila Povelju „Danilo Lazović“ i novčani deo nagrade od 1.000 evra.

„Nisam očekivala pobedu, budući da je festival osmišljen tako da, u danima pre takmičenja, studenti prate programe festivala, upoznaju se, razmenjuju iskustva, a tek kada dođe dan takmičenja shvate da su zbog toga došli“, kazala je Jovana i ocenila da je „nagrada dobra prilika da studente vide profesori, ljudi iz produkcije i pozorišta“.

Takmičare je ocenjivao žiri u sastavu:  prof.dr Radovan Knežević, predsednik, glumci Hadži Petar Božović i Vojin Ćetković, Rale Damjanović, radio novinar, pisac i recitator, i prof. Damir Mahmutović sa Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli.

Glumac Petar Božović je naveo da je „iznenađen na divan način time da je neko smislio takvu manifestaciju u slavu sjajnog i dragog glumca, koja može da traje deset godina“.

Jovana Brnović pobednica festivala „Dani Danila Lazovića“ u Priboju 2
Petar Božović/Foto: Aleksandar Kovačević

“I da to može da uspe i da produži život Danilu koji je bio zanesen, a bez zanesenosti nema glume, i da dovede studente koja recituju. Još uvek poezija nije umrla, a ako poezija umre, umreće i narod, jer neće biti nade”, naveo je Božović.

Prisutnima se obratio Miodrag Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu kulture, koje je podržalo festival, dok je direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić uručio studentima kapitalno izdanje Pozorja „Sabrane Drame Joakima Vujića“, a pobednici Sterijina „Sabrana dramska dela“.

Direktor festivala Milorad Miki Damjanović se zahvalio na podršci Opštini Priboj, koja je pokrovitelj festivala, kao i osnivačima Domu kulture „Pivo Karamatijević“ i Zavičajnom muzeju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari