Jubilarni „Dani Danila Lazovića“ u Priboju 1Foto: Fejsbuk

Pod sloganom „Naših deset godina“, u Priboju će se, od 18. do 23. septembra, održati jubilarni, deseti „Dani Danila Lazovića“, manifestacija koja je posvećena očuvanju sećanja na glumca Danila Lazovića i govorenju poezije.

Na toj manifestaciji, studenti iz Srbije i regiona takmiče se u kazivanju poezije, a pobednik osvaja Povelju „Danilo Lazović“ i novčani deo nagrade u iznosu od 1.000 evra, koja se dodeljuje pod pokroviteljstvom Opštine Priboj.

Ove godine na festivalu će se takmičiti studenti dvanaest akademija i umetničkih fakulteta iz naše zemlje i regiona.

Stručni žiri čine: prof. dr.Radovan Knežević (Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu), glumci Petar Božović i Vojin Ćetković, Rale Damjanović, radio novinar, pisac i recitator, prof. Damir Mahmutović (Akademija dramskih umjetnosti u Tuzli).

Negovanje lepe reči

„Pre tačno jedne decenije, rešili smo da, kao grupa entuzijasta, napravimo festival „Dani Danila Lazovića“. Pred nama su bili mnogi izazovi. Međutim, uz podršku građana i građanki Priboja, opštine Priboj, umetnika, profesora, visokoškolskih ustanova, radnika u kulturi Priboja, kreativnog tima, porodice Lazović, istaknutih pojedinaca, Ministarstva kulture i preduzetnika uspeli smo da se pozicioniramo na kulturnoj mapi naše zemlje i regiona, kao značajan i nezaobilazan festival“, kazao je Milorad Miki Damjanović, glumac i direktor tog festivala.

Jubilarni „Dani Danila Lazovića“ u Priboju 2
Milorad Miki Damjanović/Foto: Aleksandar Kovačević

Navdeći da je je to „festival koji slavi ime barda našeg glumišta Danila Lazovića i pokazuje da ne zaboravlja svoje velikane“, on je dodao da se na toj manifestaciji „studentima glume pruža prilika da se nadmeću u govorenju poezije i osvoje, u većini slučajeva, svoju prvu važnu nagradu“.

„To je festival koji neguje kulturu lepo kazane reči i, na delu, pokazuje koliko je važna decentralizacija u kulturi“, dodao je Damjanović i istakao da će publika uživati u predstavama, posebnim programima, muzici i umetnosti.

On se zahvalio na podršci Opštini Priboj i osnivačima te manifestacije – Domu kulture „Pivo Karamatijević“ i Zavičajnom muzeju u Priboju.

Domaćin festivala, kao i prethodnih godina, biće Mihailo Laptošević, glumac i sestrić Danila Lazovića.

Program

Večeras, u 20 časova u Domu kulture „Pivo Karamatijević“, Ivan Tomić, glumac BDP izvešće stendap komediju „Koma“, a naredne večeri, u istom prostoru i treminu, ansambl NP Kikida igraće komad „Smrt čoveka na Balkanu“, po tekstu i u režiji Miroslava Momčilovića.

U sredu, 20. septembra, od 19 časova, u Zavičajnom muzeju moći će da se pogleda izložba „Naših deset godina“, a pola sata kasnije u Domu kulture „Pivo Karamatijević“ uslediće koncert pijaniste Stefana Đokovića, projekat „Sa Mocartom na krilima muzike“, pod pokroviteljstvom Tamare Vučić. Nakon toga dodeliće se nagrade za izuzetan doprinos razvoju tog festivala.

Jubilarni „Dani Danila Lazovića“ u Priboju 3
Foto: Fejsbuk

Program se nastavlja u četvrtak, 21. septembra od 19 časova, u amfiteatru Zavičajnog muzeja, izvođenjem predstave nezavisne rodukcije „Što se bore misli moje“, po tekstu  Zlate Tipold, u režiji Nebojše Đorđevića i Dragane Obradović, a u Domu kulture „Pivo Karamatijević“, od 20.30 časova, glumci Ateljea 212 igraće komad „Čekaonica“, u režiji Borisa Liješevića.

U petak, 22. septembra, od 19 časova, u Zavičajnom muzeju, najavljen je  pogram „Reč, dve o Danilu“ tokom koga će govoriti Jelena Novaković, Vojin Ćetković, Dragiša Ćurguz, Mihailo Laptošević, Nataša Radovanović i Pavle Joksimović. Pola sata kasnije, u Domu kulture „Pivo Karamatijević“, glumci Zvezdara teatra igraće komad „Knjiga o Milutinu“ (Danko Popović/Egon Savin).

Proglašenje pobednika

Poslednjeg festivalskog dana, od 19 časova, najavljen je muzički program „Two souls“ i gosti i svečani defile gostiju i učesnika ispred  Doma kulture „Pivo Karamatijević“ , a potom, u toj ustanovi, takmičenje studenata u govorenju poezije i proglašenje pobednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari