Mladim pribojskim umetnicima treba dati šansu 1Foto: Privatna arhiva

Sara Knežević živi u Priboju , peva, piše pesme, govori poeziju i u svemu tome ima uspeha, o čemu svedoče brojne nagrade, poslednja je pobeda na internet konkursu u govorenju poezije na „Danima Danila Lazovića“.

Sara, koja je po profesiji zubni tehničar, priča nam o svojioj potrebi za umetnošću, zašto nije odustala od nje iako , kako kaže, nekad nije lako.

*Da li je tvoja potreba da se baviš umetnošću sputana, jer živiš u malom gradu?

-Pa možda bih u nekom većem gradu imala više mogućnosti za bavljenje glumom i muzikom nego ovde, ali ta potreba da se izraziš kroz umetnost traži sebi put. Ja sam je rano osetila , najverovatnije su mi je roditelji preneli i odgajili,tata voli muziku i lepo crta, mama peva. Ja sam kasnije svoja interesovanja razvijala u školskim sekcijama i muzičkoj školi koju sam pohađala u Užicu. Nije uvek lako , bilo bi lakše da ovde ima više dešavanja, koncerata, književnih večeri, bilo bi više motivacije za nas mlade. Volela bih da se na to obrati pažnja. U svakom slučaju, volim što sam ovde. Volim moj mali Priboj, u kome ima jako talentovanih ljudi . Njima treba dati šansu, treba im veća podrška.

*Šta su, na osnovu tvog iskustva, najveće prepreke za mladog čoveka koji želi da se izrazi kroz umetnost ?

-Mislim da je najčešće nerazumevanje okoline , nerazumevanje za tvoju potrebu i nedostatak podrške. Nekad baš nije lako.Tu je i ona rečenica :“Nema para“ . Ali mislim da to ne mora da bude istina i razlog da se odustane . Mislim da se, ako se dovoljno trudiš, radiš na sebi, veruješ i ideš napred, prepreke prevazilaze. Samo je bitno dovoljno želeti, jasno videti cilj i posvetiti mu se.

*A ima li, u tom smislu, život u malom gradu, nekih prednosti?

-U malom gradu će lakše da te primete. Takođe, možeš se lakše oslonit na ljude iz okruženja, da ti nešto pomognu. Iima se i više vremena, a bavljenje umetnošću zahteva slobodno vreme.

*Koja umetnička disciplina te trenutno najviše zaokuplja , čime bi volela da se baviš u narednom periodu ?

-Trenutno najviše vremena posvećujem svojoj zbirci poezije,koja je u pripremi. Ima tu ipak malo više posla, nego što sam mislila. Zbirka koju ću, nadam se, uskoro izdati ,nosi naslov „U jednom dahu“. Takođe, mnogo volim muziku i glumu, ali nažalost , u poslednje vreme, ovde nemam baš puno mogućnosti da se i u tome oprobam.

Nagrada na „Danima Danila Lazovića“

*Kako gledaš na nagradu koju si osvojila na nedavno završenom festival „Dani Danila Lazovića“? Mnogi su komentarisali da si poeziju govorila jako dobro, kao i student glume, koji ma će to biti profesija.

-Nagrada na Festivalu „Dani Danila Lazovića“ je došla neočekivano, nisam joj se ni najmanje nadala, ali mi je srce puno, prvenstveno zbog toga što mi se ostvarila želja da govorim poeziju na tako važnom događaju, u svom gradu, pred profesionalcima i ljudima koji vole poeziju. Posmatram mnoge talentovane umetnike i upijam znanje svakodnevno…Verujem da se to i isplatilo i da je kao rezultat moje ljubavi, truda i sazrevanja došla baš i ova nagrada. Trudim se da svaki svoj dan ispunim poezijom, muzikom i glumom, mislim da nam to pomaže da budemo bolji .

Tekst je deo projekta „Mladi u kulturi i umetnosti Sandžaka“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari