Jovani Stojiljković nagrada "Petar Banićević" 1foto Narodo pozorište u Beogradu

Glumica Jovana Stojiljković dobitnica je Nagrade „Petar Banićević“ za ulogu Sofke u predstavi „Nečista krv“, prema motivima romana Borisava Stankovića, u dramatizaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića.

Jednoglasnu odluku o priznanju, koje Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje mladom glumcu ili glumici do 40 godine, koji se umetnički istakao u prethodnom periodu, ali i iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema nacionalnom teatru, doneo je žiri kojim je predsedavala prvakinja Drame u penziji Dobrila Stojnić, a članovi su bili poslednja dobitnica Nagrade „Petar Banićević“ Suzana Lukić i direktorka Drame Molina Udovički Fotez.

„Jovana Stojiljković je zahvaljujući svom raskošnom daru i predanom radu osvetlila do kraja svaki treptaj kompleksnog lika Sofke i udahnula joj scenski život sa izuzetno istančanim osećajem za partnersku igru, te pokazala koliko mladi umetnik može da ima poštovanja i svesnosti da je predstava, pre svega, kolektivni umetnički čin“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Ceremonija dodele biće održana 2. februara na Velikoj sceni posle izvođenja predstave „Nečista krv“, a priznanje će uručiti Iva Banićević, unuka Petra Banićevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari