Jovićević: Nije bilo pritužbi na žiri NIN-ove nagrade sve do finala 1

Spisak potpisnika takozvane peticije čine i dobitnici NIN-ove nagrade, kao i oni koji su bili ove godine u konkurenciji, a koji tada nisu postavljali pitanje kompetentnosti žirija, izjavio je danas FoNetu urednik kulturne rubrike nedeljnika NIN Dragan Jovićević.

Mi smo još proletos objavili ko čini sastav NIN ovog žirija, i nije bilo pritužbi sve do samog finala, podseća Jovićević. Zato je, prema njegovoj oceni, jedino jasno da su motivi osujećenost i zavist pojedinih pisaca, kojima bi verovatno odgovaralo da oni sami biraju sastav žirija za dodelu najznačajnije književne nagrade.

„Dok do toga ne dođe, o članovima žirija odlučivaće isključivo kolegijum NIN-a, koji stoji iza stručnosti svakog od petoro odabranih kritičara“, poručio je Jovićević.

S druge strane, on napominje da ga ne zbunjuje „isuviše emocionalna dimenzija samog saopštenja“ i ističe da nagrada nedeljnika NIN „ostaje najznačajnije književno priznanje kod nas, svidelo se to nekome ili ne“.

Sasvim je logično da svako ko piše i objavljuje teži da je i osvoji, ali i da za mnoge ono deluje nedostižno, smatra Jovićević.

Primećuje da se „takozvani bojkot odnosi samo na NIN-ovu nagradu, a da se ne spominje ni jedna od 500 drugih, za koje konkurišu isti pisci koji su se ove godine našli u najužem izboru za NIN-ovo priznanje“.

Prema Jovićevićevim rečima, tužno je da se još prebrojavaju krvna zrnca i govori o krajnje neknjiževnim aspektima same nagrade.

On potpisnicima peticije želi od srca sve najbolje, kada u budućnosti budu konkurisali za neko od drugih književnih priznanja.

Kako pišu Večernje novosti, grupa srpskih pisaca u pismu javnosti, pod naslovom „Bojkot NIN-ove nagrade“ ukazuje da o ovom književnom priznanju odlučuju „što stručno, što moralno, a najčešće i stručno i moralno nekompetentni ljudi, za koje nije jasno po kom merilu su birani“.

Među osamnaestoro potpisnika ovog teksta, nalaze se dvojica ranijih laureata ovog priznanja, akademik Miro Vuksanović i Vladimir Tabašević, a uz njih su Emir Kusturica, Vladimir Kecmanović, Slobodan Vladušić, Nikola Malović, Dejan Stojiljković, Ljubica Arsić…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari