18 pisaca pozvalo na bojkot NIN-ove nagrade 1Foto: Stanislav Milojković

Pisci Miro Vuksanović, Vladimir Tabašević, Muharem Bazdulj, Vladimir Kecmanović, Emir Kusturica, Dejan Stojiljković, neki su od 18 potpisnika otvorenog pisma javnosti u kojem od svojih izdavača traže da svoja dela više ne prijavljuju za NIN-ovu nagradu i pozivaju na njen bojkot, jer je, kako tvrde, izgubila smisao.

Grupa srpskih pisaca u pismu javnosti, pod naslovom „Bojkot NIN-ove nagrade“ ukazuje da o ovom književnom priznanju „već preterano dugo i preterano često“ odlučuju „što stručno, što moralno, a najčešće i stručno i moralno nekompetentni ljudi, za koje nije jasno po kom merilu su birani“, pišu Večernje novosti.

„Od trenutka u kom su nedeljne novine NIN postale vlasništvo jedne inostrane privatne kompanije“, ukazuje se u pismu, „taj negativan trend primetno raste, da bi do kulminacije proizvoljnosti došlo ove godine“.

„Bilo bi minimalno korektno da odluku o najboljem romanu srpske književnosti donesu kritičari koji sistematski prate savremeni domaći roman. Međutim, ovogodišnji žiri ne ispunjava čak ni te uslove“, smatra osamnaestoro potpisnika pisma.

Prema njihovom mišljenju, u skladu sa sastavom žirija, dobijen je i uži izbor od 10 knjiga, „koji, čast izuzecima, i bez obzira na to koja su dela ušla u najuži izbor i koje će biti proglašeno dobitnikom, predstavlja tragikomičan pokušaj da se poetička proizvoljnost promoviše kao idejni pluralizam, jalova politička korektnost kao slobodoumlje, a da se provincijalna, kolonijalna svest, proglasi kosmopolitizmom“.

Pošto potpisnici pisma ne mogu da utiču na odluke „koje se donose u okviru jedne privatne firme“, oni navode da u buddućnosti neće učestvovati u „jednoj sve većoj sramoti“.

Od svojih izdavača potpisnici zahtevaju da njihova dela ne prijavljuju u konkurenciju za NIN-ovu nagradu, „a od ovog i narednih, verovatno jednako spornih žirija, da ih, neprijavljene, ne uzimaju u obzir“.

Potpisnici pisma su Vladimir Kecmanović, Vladimir Tabašević, Dejan Stojiljković, Đorđe Pisarev, Emir Kusturica, Igor Marojević, Laura Barna, Lidija Jelisavčić Ćirić, Ljubica Arsić, Marko Krstić, Milan Ružić, Miro Vuksanović, Muharem Bazdulj, Nikola Malović, Sava Damjanov, Slaviša Pavlović, Slobodan Vladušić i Franka Petrinović.

Ime dobitnika nagrade za nabolji roman godine u ponedeljak će saopštiti žiri koji čine Teofil Pančić (predsednik), Branko Kukić, Marija Nenezić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević.

U najužem izboru su romani Milenka Bodirogića „Po šumama i gorama“ („Orfelin“), Slobodana Tišme „Grozota ili…“ („Čarobna knjiga“), Steva Grabovca „Mulat albino komarac“ („Imprimatur“), Ane Vučković „Jugoslav“ („Partizanska knjiga“) i Saše Ilića „Pas i kontrabas“ („Orfelin“).

Spisak potpisnika takozvane peticije čine i dobitnici NIN-ove nagrade, kao i oni koji su bili ove godine u konkurenciji, a koji tada nisu postavljali pitanje kompetentnosti žirija, izjavio je danas FoNetu urednik kulturne rubrike nedeljnika NIN Dragan Jovićević.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

88 reagovanja na “18 pisaca pozvalo na bojkot NIN-ove nagrade”

  • Činjenica je da je nagrada već godinama unazad izgubila kredibilitet i da su dobitnici druga i treća klasa pisaca ali prva klasa poltrona zapadnom establišmentu.

   • Vidim iz teksta peticije , kao i iz vaseg komentara da ste bas vi politizovali nesto sto ne treba politizovati, pa ne cudi me s obzirom da je Kusturica potpisnik. inace odlican reziser ali ne i pisac, ali boze moj vazno je da se mesa svuda bas kao i neki drugi…I da , cudi me da pocasni clan udruzenja knjizevnika, kolega potisnika peticije, nije i sam potpisao, mislim na Vesica naravno.

   • Kada si procitao poslednju knjigu, „patriJota“? Hrane vas sendvicima a trebalo bi i po koju knjigu da vam daju, mozda nesto korisno uradite u zivotu. Parazit kao ti zive na ledjima tog „zapdnog establismenta“. Bez njih ronio bi po kontejneru a ne pisao glupe komentare.

    • Potpisnike nominovati za nagrade : KGB, GULAG, Vladimir Putin ili Staljin, Hruščov, Brežnjev, što da ne ..?

   • Definisao si karakter pisaca koji podrzavaju NIN-ovu nagradu.Naglasavam pisaca a ne rezimskih ulizica cije poltronstvo narod karakterise izrazom koji nije za ozbiljne novine.

  • Pisao je neke autobiografske knjige, ali na ovom spisku koji bojkotuju NIN-ovu nagrada, nije ni jedan kandidat da je dobije, a verovatno su Večernje Novosti dodale nekog.
   Kako oni objašnjavaju razloge, rekao bih da bi najbolje bilo da organizuju neku Informerovu nagradu, pa da vidimo ko je najveći bot u Srbiji.

   • Cudi me da im se ona Kia, ili tako nesto, zvezda rijalitija sto napisa knjigu, nije pridruzila.

    • Kako vas nije sramota da izjavite tako nesto? Kecmanovica, Vladusica Vuksanovica itd. svrstavati u isti kos Kiom? Sram da vas bude prazne duse. Bolje procitajte nesto od navedenih autora nego sto mudrujete i solite pamet ovde.
     Jos jednom: sram da vas bude.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.