Jubilarni 10. Festival vlaške muzike “Gergina” u Negotinu 1Foto: Dragan Trikić

Poštovaoce i ljubitelje vlaške muzike iz zemlje i inostranstva i ove godine okupio je tradicionalni Festival vlaške muzike “Gergina”.

Ovu manifestaciju, u cilju očuvanja bogatog kulturnog nasleđa Vlaha, deceniju unazad uspešno organizuje Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha “Gergina” iz Negotina. Prvo festivalsko veče, održano sinoć, imalo je takmičarski karakter na kome su se za vredna priznanja organizatora nadmetalo vokalnih i instrumentalnih solista, inače mlade nade vlaške muzike. Na žiriju koji su činili dr Dimitrije Golemović, Maja Stojanović, profesor klavira u UŠ “Stevan Mokranjac” u Negotinu, etnomuzikolog, Marija Vitas,  urednik u muzičkoj redakciji i muzički kritičar Radio  Beograda 2,  saksofonista  Živa Dinulović, i trubač Mikan Njegušić, bilo je da izabere najboljeg vokalnog i instrumentalnog solistu, kao i kome će pripasti Povelja “Božidar Janucić među19 mladih takmičara, 6 vokalnih interpretatora i 13 instrumentalnih izvođača iz Srbije, Rumunije i Bugarske.

Ovo prestižno priznanje Festivala vlaške izvorne muzike „Gergina“ pripalo je Daliboru Pandureviću, mladom saksofonisti iz Velike Jasikove. Za najboljeg vokalnog solistu proglašen je Danijel Baronović, iz Dušanovca u opštini Negotin, a najbolji instrumentalni izvođač je Irena Marić, solistkinja na fruli iz Osanice, u opštini Žagubica. Po prvi put u tradiciji festivala, dugoj deset godina, dodeljena je i zahvalnica za izuzetno zalaganje i doprinos razvoju vlaške muzike i ovoj muzičkoj manifestaciji, stranom državljaninu. Prva Zahvalnica, odlukom žirija, pripala je Lori Asenovoj, vokalnoj solistkinji iz Bregova u susednoj Bugarskoj.

Jubilarna “Gergina” posvećena je legendi vlaške pesme Slobodanu Domaćinoviću (1951-2015) pa će večeras, u revijalnom delu festivala svi učesnici, a radi se o afirmisanim pevačima i instrumentalistima, po sopstvenom izboru izvesti numeru Domaćinovića. Kako saznajemo u pres centru festivala ovogodišnji Festival vlaške muzike u Negotinu okupio je oko stotinu učesnika – vokalnih solista, instrumentalista i članova folklornih grupa iz Srbije i Makedonije.  U pratećem programu promovisano je CD izdanje 15 dueta najboljih izvođača vlaške pesme i  DVD “Lepote Krajine i Homolja”  Vitomira Stanojevića i novinara Miroslava Rajčića i predstavljen  vlaško-srpsko-nemački  priručnik „Da se razumemo“ – SĂ NJE ÎNCĂLJEĐEM-LASS UNS VERSTEHEN“, na kome su u prethodnom periodu radili članovi Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha “Gergina”  dr Siniša Čelojević, Elizabeta Dajić-Grimplinović, profesor nemačkog jezika i Snežana Čelojević, kao i ljubavne pesme Krste Stankovića (KÎNTJEĆE DJE DRAGOSTJE).. Priređene su i dve izložbe: „Vlaška nošnja i domaća radinost iz Kobišnice“ iz privatne zbirke Verice Todorović i izložba umetnička dela desetak poznatih stvaralaca pod tematskim nazivom „ Savremena vlaška umetnost. U okviru ovogodišnjeg festivala prikazan je desetominutni film o Slobodanu Domaćinoviću u u produkciji TV Istok i film mr Danila Petrovića “Voda kao graditelj”.

Generalni pokrovitelji Festivala „Gergina“ su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Nacionalni savet Vlaha, Opština Negotin, Elixir Prahovo i Nikolić prevoz su generalni pokrovitelji Festivala “Gergina” čiju su organizaciju pomogli i brojni sponzori i donatori.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari