Jubilej festivala na Paliću 1Foto: Fonet/FEF

Jubularni 25. Festival evropskog filma na Paliću biće obeležen dolaskom Radeta Šerbedžije i Brajana Koksa, koji su ovogodišnji dobitnici nagrade „Aleksandar Lifka“, najavio je danas direktor festivla Radoslav Zelenović na konferenciji za novinare.

On je istakao da se, za razliku od 2017. godine, ovogodišnji festival dočekuje finansijsksi lagodnije.

„Nadam se da će država, pokrajina i grad Subotica potpisti Memorandum, da će se tačno znati ko i koliko sredstava odvaja i da će to biti zakonska obaveza“, izjavio je Zelenović.

Izvršni producent festivala Nenad Dukić je istako da je ovogodišnji program raznovrstan u smislu prisustva različitih evropskih kinematografija čiji filmovi ulaze u red najboljih u prvoj polovini 2018. godine.

„Evropski autori osećaju odgovornost i potrebu da se bave problemima sa kojima se suočava evropsko društvo, od migrantske i socijalne krize do krize vrednosti u liberalnom kapitalizmu, što su glavne teme filmova“, kazao je Dukić.

On je istakao da će festival otvoriti i zatvoriti filmovi van konkurencije.

Prvi je „Sretni Lazar“ režirala Alis Ročver, koji je u Kanu dobio nagradu za najbolji scenario, a drugi je kontraverzni rumunski film „Ne dodiruj me“, koji je na Berlinskom festivalu dobio Zlatnog medveda, rekao je Dukić.

Pored ta dva filma, prikazaće se još 12 ostvarenja u takmičarskoj konkurenciji.

Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano i pet filmova koji su dobitnici Luks nagrade, koju je ustanovio Evropski parlament.

Selektor Glavnog programa Miroslav Mogorović naglasio je da je novitet fetivala dokumentarni program, koji je uveden ove godine.

On je, takođe, istakao značaj infrastrukturnih promena, koje su doprinele da se obezbedi dovoljno prostora za prikazivanje svih filmova.

Mogorović je predstavio i članove žirija ovogodišnjeg festivala. To su francuski glumac Ibrahim Koma, mađarska rediteljka Indiko Enjedi, producentkinja iz Litvanije Ieva Norvilijen, scenarista i reditelj iz Holandije Marinus Grothof i srpska glumica Nataša Ninković.

Festival traje od 14. do 20. jula, a organizovan je besplatan prevoz iz Beograda i Novog Sada do Palića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari