Jubilej Letećeg cirkusa "Monti Pajton" 1Foto: IMDb

Nova verzija legendarnog filma „Žitije Brajanovo“ od prošlog četvrtka je na repertoaru britanskih bioskopa, a tokom ove nedelje kreće distribucija po svetu.

Britanski mediji prenose da će film biti prikazivan samo u odabranim bioskopima. Obeležavanje četiri decenije od emitovanja prve epizode slavne TV komedije dešavaće se širom planete tokom cele godine.

Prva epizoda ove serije, podsetimo, emitovana 5. oktobra 1969. godine. Ona je označila početak nove ere komedije, kako u Velikoj Britaniji tako i širom sveta, jer su „montipajtonovci“, u četiri sezone koliko je serija emitovana kroz svoj nadrealni, za neke „iščašen“, humor, u početku razumljiv malom broju gledalaca, tek kasnije stekli veliku popularnost u svetu.

Odbacili su koncept „klasične epizode“ sa logično povezanim skečevima i scenama. Većina epizoda prvog ciklusa počinje „hladnim“ startom: Majkl Pejlin, obučen kao Robinzon Kruso dotrčava i kaže: „A sada…“, nakon čega kreće špica sa nadrealnim animacijama Terija Gilijama i konačno najavom: „Monti Pajtonov Leteći Cirkus“.

U trećem ciklusu, ovaj početak je proširen i za nastup golog Terija Džonsa i radio-novinara (Džon Kliz). Sve epizode imaju i po nekoliko Gilijamovih „crtaća“, gde su fotografije i crteži „oživljeni“ na sasvim nelogičan način.

Skečeve najčešće spajaju neke najmanje bitne situacija (npr. animacija „Kraljica Viktorija“ i skeč „Sin rudar“ iz prvog ciklusa su povezani samo time što porodica iz drugog skeča ima fotografiju kraljice Viktorije. Montipajtonovci se smatraju satiričarima koji negativne društvene pojave kritikuju na nadrealan i ciničan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari