Jugoslovenska kinoteka i Galerija Matice srpske potpisali Protokol o saradnji 1Foto: Logo

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i upravnica Galerije Matice srpske (GMS) Tijana Palkovljević Bugarski potpisali su Protokol o saradnji, koji podrazumeva zajedničku organizaciju i realizaciju projekata i programa, među kojima će naredne godine prva biti izložba „Migracije u umetnosti – umetnost migracija“, saopštav danas GMS.

Pantelić je istakao da je GMS jedna od najstarijih galerija u zemlji koja čuva jednu od najvažnijih zbirki likovne umetnosti ovih prostora i naroda od 16. veka do danas.

Napominjući da je film sublimacija svih umetnosti, on je ocenio da sve ono što čuva bogata zbirka GMS može da bude inspiracija za neke nove cikluse, retrospektive i druge filmske programe u Kinoteci.

Palkovljević Bugarski je podsetila da je GMS ustanova koja se bavi istorijskim slikarstvom i čuva nacionalnu likovnu umetnost novijeg doba, ali se isto tako bavi i promocijom nacionalne kulture, u nastojanju da čuva i stvara nacionalni identitet kroz umetnost.

Njoj se čini da su film i likovna umetnost vrlo povezani, toliko bliski i prepleteni, pogotovo u savremenom trenutku.

Mislimo da naši programi mogu da budu upotpunjeni i obogaćeni kroz saradnju s Jugoslovenskom kinotekom, zaključila je Palkovljević Bugarski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari