Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda" od 5. do 12. novembra u Užicu 1Foto: Nenad Kovačević

Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“, na kome se prikazuju najbolje predstave iz regiona u protekloj pozorišnoj sezoni, bez obzira na teatarski žanr i poreklo autora, održaće se u NP Užice od 5. do 12. novembra.

Repertoar Festivala, koji se održava 24. godinu zaredom, koji je nazvan pitanjem „Ko je junak našeg doba?“, čini sedam takmičarskih predstava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije koje su odabrali Bojan Munjin, novinar i pozorišni kritičar iz Beograda, i Zoran Stamatović, direktor NP Užice i direktor Festivala.

Festival će otvoriti komad „Nečista krv“ (Borisav Stanković/Maja Todorović/ Milan Nešković, NP Beograd), a potom slede dve predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta – „Lorencačo“ (Alfred de Mise/Boris Liješević) i „Vrat od stakla“ (Biljana Srbljanović/Jagoš Marković).

Dve predstave stižu iz Sarajeva – „Sjećaš li se Doli Bel“ (Abdulah Sidran/Kokan Mladenović, Kamerni teatar 55) i „Kavkaski krug kredom“ (Bertold Breht, Paolo Mađeli, NP Sarajevo), a gostovaće „Tartif“ (autorski projekat Igora Vuka Torbice po motivima Molijerove drame, SNP Novi Sad i NP Sombor) i „Blue moon“ (Damir Karakaš/Boris Liješević, Satirično kazalište Kerempuh Zagreb). U čast nagrađenih, ansambl NP Užice igraće „Kako život“ (Nina Mitrović/Slavenko Saletović).

Pitajući se ko je junak našeg doba i ocenivši da smo to znali kroz vekove, Munjin je, citirajući Turgenjeva, naveo da „u životu i pozorištu postoje dve vrste ljudi: ili si Hamlet ili Don Kihot“. „Svu njihovu braću i sestre, zvali se oni Aristotel, Petar Veliki, Jovanka Orleanka, Nikola Tesla i mnogi drugi, mi smo poznavali i divili smo im se. U ovo novo vreme, kako bi tužno rekao Dis, na visoko su se podigli sutereni i mi danas više ne možemo sa sigurnošću da kažemo ko su naši uzori“, kazao je Munjin.

Ove godine, kako je dodao, Festival „pokušava da osluškuje život i na pozorišnim daskama i u stvarnosti“ i da je namera selekcije da „tematizuje to osećanje današnje civilizacije, koja, uz gomilu iluzornih nadanja, površnih atrakcija i lažnih idola, traži ali ne pronalazi svoje prave vrednosti“.

„Pozorište svako osećanje vremena čuva u svojim nedrima pa tako i ovu današnju masovnu ljudsku zbunjenost, strepnju i nesređenost pokazuje svetu, u meri svoje estetske snage i društvene zabrinutosti. Zato slogan našeg ovogodišnjeg pozorišnog okupljanja glasi „Ko je junak našeg doba?“ i zato smo u izboru predstava, među sijaset ponuđenih na raznim stranama naše regije, birali one koje se po našem mišljenju hrabro i uspešno bave ovom prvorazrednom i odsudnom dilemom našeg vremena“, poručio je Munjin.

Zoran Stamatović je istakao da se za 24 godine na Festivalu prikazivao isključivo kvalitet i da je to, uz podršku publike i lokalne samouprave, razlog što je on opstao i uspešno se profilisao i pozicionirao u regionu. On je objasnio da prvi put u selekciji nema predstava iz Crne Gore, jer one koje su zaslužile da budu na festivalu, kako je rekao, ne mogu da stanu na scenu užičkog pozorišta, a Munjin je dodao da užička scena nije mala, nego da su tehničke performanse tih predstava takve da mogu da se igraju samo na matičnoj sceni.

Nemanja Ranković, umetnički direktor Festivala, istakao je da ta manifestacija „nastavlja tradiciju pozorišnog osvrtanja na naše vreme i probleme današnjeg čoveka“, dok je Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika, ocenio da „Festival okuplja ljude koji ruše predrasude“ i dodao da je ta manifestacija i „prilika da se gosti uvere u gostoprimstvo Užičana i bogato kulturno nasleđe grada.

Inače, Ministarstvo kulture je, umesto prošlogodišnja tri, podržalo festival sa 2,5 miliona dinara, dok je Grad Užice svoj udeo povećao sa četiri na 4,5 miliona dinara.

Žiri i nagrade

Na festivalu će biti dodeljene nagrade „Ardalion“ – za predstavu, režiju, žensku i mušku ulogu, epizodu, scenografiju, kostimografiju, mladog glumca i specijalna nagrada, o čemu će odlučivati žiri u sastavu – Lenka Udovički, Dragana Varagić, Igor Vasiljev, Slobodan Obradović i Janko LJumović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari