Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ u Užicu od 1. do 7. novembra  1Foto: Nenad Kovačević

Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“, na kome se prikazuje sedam najboljih predstava iz prethodne sezone u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, održaće se u Narodnom pozorištu Užice, od 1. do 7 novembra. 

Prethodno, 25. izdanje, zbog pandemije virusa korona, bilo je odgođeno i, u manjem obimu, održano je u junu ove godine, što znači da će publika u ovoj godini gledati dva festivala.

Ovogodišnji i redovni 26. festival, čiji moto je „Pričaj mi o nežnosti“, počeće izvođenjem komada Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Sedam strahova“(Selvedin Avdić/Selma Spahić), a druge večeri gostovaće Jugoslovensko dramsko pozorište sa predstavom „Pučina“ (Branislav Nušić/Egon Savin).

Prvi put će gostovati Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba sa autorskim projektom reditelja Ivana Penovića „Znaš ti tko sam ja“.

Crnogorsko narodno pozorište igraće „Đokondu“ (Viktor Lodat/Dušanka Belada), dok će se Atelje 212 predstaviti komadom „64“ (Tena Štivičić/Alisa Stojanović).

Narodno pozorište Pirot igraće „Strah- jedna topla ljudska priča“, autorski projekat reditelja Igora Vuka Torbice, što će biti prilika za podsećanje na pokojnog i sjajnog reditelja, koji je sa svojim predstavama gostovao na užikom festivalu i na njemu bio nagrađivan.

Poslednje večeri publika će gledati „Zelenu čoju Montenegra“ (Momo Kapor i Zuko Džumhur/ Nikita Milivojević), što je kooprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta, Gradskog pozorišta Podgorica i Festivala Budva Grad Teatar.

Bojan Munjin koji je, uz direktora NP Užice Zorana Stamatovića, odabrao ovogodišnje predstave koje će se tamičiti za ukupno devet nagrada „Ardalion“, kazao je da je užički festival „uvek želeo da, preko dobrog teatra i sjajnih glumaca, podeli sa publikom probleme sveta u kome živimo, ali je nastojao i da ljudima pruži nadu“ i ocenio da je to pozorišna smotra „dobrih priča o čoveku našeg vremena, dobrih glumaca i dobrih teatara“.

„Vreme u kome živimo nije opasno samo medicinski, nego je opasno civilizacijski. Živimo u tupim i grubim vremenima, u obezljuđenom dobu, i danas, nakon svega, za nežnost je krajnje vreme“, naveo je Munjin.

Za odabrane predstave je rekao da su „različitog tematskog i estetskog prosedea“, ali da u njima „ima dovoljno razloga da verujemo u to da svetlo topline i empatičnosti može biti jače od tamne senke vremena u kome živimo“.

Zbog poštovanja protivepidemijskih mera, objasnio je direktor Zoran Stamatović, u pozorišnoj sali, koja ima 585 mesta, biće svega 197 gledalaca.

„Užička publika nas inspiriše da održimo festival, a to se pokazalo i ovog puta. U ponedeljak smo pustili u prodaju komplete ulaznica i, iako tada nismo objavili selekciju, sve ulaznice su prodate“, kazao je Stamatović i zahvalio se Užičanima na kako je rekao „plebiscitarnoj podršci i užičkom pozorištu i festivalu“.

Gradonačelnica i predsednica Sveta festivala, navela je da će Grad i dalje  podržavati tu manifestaciju, za koji je rekla da opstaje uprkos teškom vremenu.

„Radujemo se dolasku pozorišnih umetnika i verujem u to da gostoljubivost Užičana neće izostati“, poručila je gradonačelnica i istakla da „u vremenu u kome su urušene pravle ljudske vrednosti, treba afirmisati pozitivna osećanja“, te da je „jedan od načina za to pozorišna umetnost, koja podseća na to da  svako od nas zaslužuje nežnost i ljubav“.

Ovoga puta, neće biti predstave u čast nagrađenih ali će, najavio je Nemanja Ranković, umetnički direktor NP Užice i festivala, biti priređen bogat prateći program.

Ministarstvo kulture je za festival izdvojilo 3,5 miliona, a Grad Užice 2,5 miliona dinara, što su manji iznosi nego ranije

Život, a ne smrt  

„Pandemiju i uvažavamo i borimo se protiv nje. Sve mere ćemo poštovati, a u junu ove godine, kada smo organizovali 25. festival, dokazali smo da to možemo, jer se niko nije inficirao. Jeste teško, ali kad nam je bilo lakše? Mi smo rešili da živimo, a ne da umiremo“, poručio je Stamatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari