Južne vesti: Nakon predstave "Jami distrikt" najveći aplauz za Sergeja Trifunovića 1Sergej Trifunović Foto: FoNet /FEST

Najveći aplauz posle predstave „Jami distrikt“ režisera Kokana Mladenovića na aleksinačkom pozorišnom festivalu dobio je „prognani“ Sergej Trifunović, iako nije u predstavi ni glumio, pišu danas Južne vesti.

Organizacija aleksinačkog festivala ove godine pretvorila se u svojevrsni „teatar apsurda“, posle otkazivanja mesecima najavljivane predstave „Utopljena duša“ Beogradskog dramskog pozorišta, u kojoj glumi Sergej Trifunović.

Publika je vraćala karte, umetnici nagrade, javnost je negodovala, a prve festivalske večeri se niko od glumaca BDP nije pojavio na sceni, osim upravnika tog pozorišta Slobodana Ćustića, koji je glumio sam sa niškim amaterskim glumcem.

Kako prenose Južne vesti, u petak uveče desio se obrt u „aleksinačkoj drami“. Puna sala Doma kulture, blizu 400 ljudi, a i ekipa predstave „Jami distrikt“ bila je u punom sastavu na sceni. Režiser, glumci i publika odlučili su se za drugačiji vid protesta zbog svega što se dešavalo oko festivala.

Posle predstave koja simbolički pokazuje obrnuti tok evolucije u kojoj politika čoveka pretvara u majmuna, Kokan Mladenović popeo se na scenu.

„Videli ste kako glupost, zaslepljenost i mržnja naprave jednu katastrofu, pa nama ostaje samo da glumimo majmune za nečiji korporativni interes. U vašem gradu su neki ljudi koje je vodila glupost, zaslepljenost i mržnja pre nekoliko dana doneli neke katastrofalne odluke. Od nas očekuju da glumimo majmune za njihova politikantska dokazivanja“, naveo je Mladenović.

Publika je uzvratila aplauzom, a režiser je podsetio na karakter pozorišta i umetnosti, kao „teritorije“ koja bi trebalo da bude zabranjena za cenzuru i namenjena slobodi. Zato je i pozvao publiku da najveći aplauz da onome koji ga je, kako kaže Mladenović, najviše i zaslužio – Sergeju Trifunoviću.

Odazvala se cela sala i višeminutnim stajaćim ovacijama nagradila „zabranjenog“ Trifunovića, koji se na kratko pojavio na aleksinačkoj sceni, ali samo fotografijom na video bimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari