Kad se narod na festival vrati, smrt fašizmu sloboda(n ulaz narodu): 17. KRAF u Domu omladine Kragujevac 1Foto: Promo

 

Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma (KRAF) otvara se sutra, u utorak, 24. oktobra u 19 sati u Domu omladine, premijera novog filma Milana Nikodijevića „Zima jednog proleća”.

– Ovogodišnji, sedamnaesti po redu KRAF usmeren je početkom i krajem ka bazičnoj, antiratnoj poruci oko koje je i nastao 2007. godine kao prvi autohtoni filmski festival grada koji neguje mirovnu poruku u duhu sećanja na oktobarsku tragediju u Šumaricama, tokom Drugog svetskog rata, kaže dr Vladimir Paunović, osnivač festivala i selektor glavnog programa.

Nakon projekcije filma, održaće se razgovor na temu značaja antiratne umetnosti u današnje vreme ratova, na kome će učestvovati reditelj filma Milan Nikodijević i jedan od učesnika filma Hadži Zoran Đorđević.

Ovogodišnji, 17. Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma održava se pod sloganom – „Kad se narod na festival vrati”.

Selektor akademskog programa sedamnaestog KRAF-a, producent Ivan Bogićević, student završne godine FDU Cetinje, pripremio je zanimljiv program regionalnih filmova, uglavnom novije produkcije i već dokazanih na regionalnim festivalima, koji će se u Kragujevcu takmičiti za statutarno priznanje najboljih.

Tako će prvog festivalskog dana, biti prikazani sledeći filmovi iz akademskog programa.

Inkluziv (Zvonimir Grujić, 2022, HRV)

Šibica (Husnija Ćoralić, 2018, BIH)

Miks (Dušan Vojinović, 2022, CG)

Smogom dano (Milica Bilanović & Hurem, BIH)

Jadi mladog Ljubića (Zvonimir Grujić, 2022, HRV/CG)

Na ovogodišnjem, sedamnaestom izdanju KRAF-a, dobitnici statutarnog priznanja za decentralizaciju filma Srbije su Predrag Peđa Živković i Dušan Darijević.

Drugog dana ovogodišnjeg KRAF-a, u sredu, 25. oktobra od 19 sati u Domu omladine Kragujevca, nakon uručenja priznanja za decentralizaciju filma, održaće se i debata na temu „Državna decentralizacija kulture u Srbiji: studija slučaja Čačanska Rodna”.

Nakon razgovora, publika će premijerno pogledati aktuelni Darijevićev film: „Traži se”.

Nakon projekcije, nastavlja se takmičarski Akademski KRAF sa sledećim filmovima:

Dora (Ana Ćulum, 2023, SRB/CG)

F63.1 (Stefan Radović, 2022, CG)

Pobeći od Irene (Irena Antin, 2023, SRB/HRV)

Sportski centar (Dimitrije Lazić, 2023, BIH/SRB)

Pomoz Bog (Zvonimir Grujić, 2020, HRV/CG)

Treći, poslednji filmski dan KRAF-a u četvrtak, 26. oktobra u Domu omladine Kragujevca od 19 sati posvećen je akademskom programu.

Prvo će se prikazati film Mali problem (Andrej Pajković, 2023, CG)

U nastavku će biti prikazani sledeći takmičarski filmovi Akademskog KRAF – a:

Ko je sad taj Ika Bašić? (Tamara Trninić, 2020, SRB)

Pas koji se upiškio od sreće (Ilija Zeković, 2023, CG)

Sve ono između nas (Anja Kečalović, 2022, CG)

Kuda idu izgubljene mačke (Amar Komić, 2023, BIH)

Po završetku prikazivanja takmičarskih filmova, žiri u sastavu: dr Vladimir Paunović, osnivač KRAF-a, Marija Ilić, direktorka KRAF-a i Ivan Bogićević, selektor ovogodišnjeg akademskog programa, će proglasiti pobednike Akademskog KRAF-a i dodeliti priznanja.

Filmski deo KRAF-a će se zatvoriti specijalnom projekcijom svetske premijere filma FreakVencija, hrvatske umetnice Irene Čurik.

Antiratni porukom, ali atipični formom, ovogodišnji završetak sedamnaestog po redu KRAF-a predstavlja kragujevačkoj publici u okviru pratećeg programa festivala pozorišnu predstavu „Srpska drama”, koju će po tekstu Siniše Kovačevića i režiji Zorana Kovandžića odigrati Pozorište „Čkalja” iz Kruševca poslednjeg festivalskog dana u petak, 27. oktobra od 20 sati u Pozorištu za decu i mlade u Kragujevcu.

Organizator KRAF-a je NVO „MillenniuM” Kragujevac, osnivač festivala i selektor glavnog programa dr Vladimir Paunović, direktorka festivala Marija Ilić, selektor akademskog programa Ivan Bogićević.

Partneri u organizaciji 17. KRAF-a su: Dom omladine i Pozorište za decu i mlade Kragujevac.

Festival su podržali Ministarstvo kulture RS i Grad Kragujevac.

Svi programi na KRAF-u su besplatni za posetioce.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari