Smrt fašizmu, sloboda(n ulaz) narodu!, počinje 16. KRAF u Kragujevcu 1Foto: Promo

Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma počinje danas, 24. do srede, 26. oktobra. Organizator KRAF-a je NVO „MillenniuM” iz Kragujevca.

Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma u ovogodišnjem, šesnaestom po redu izdanju, vraća se svojim korenima kada je i osnovan kao prvi filmski festival Šumadije – antiratnom konceptu i nezavisnim autorima i solidarnosti i podršci nezavisne kulturne scene.

Uskraćivanjem podrške tradicionalnih donatora doveden je opstanak u pitanje u godini kada rat besni Evropom i kada je antiratni glas, čiji KRAF jedinstveno u regionu gaji, možda i najpotrebniji – Smrt fašizmu, sloboda(n ulaz) narodu!, podsećaju organizatori festivala iz NVO „MillenniuM”.

Svi programi KRAF-a 2022. se održavaju u kulturnom centru UMMUS (Daničićeva 3, hol Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu), od ponedeljka, 24. do srede, 26. oktobra. Ulaz je slobodan.

KRAF počinje tradicionalnom, trinaestom po redu dodelom priznanja za decentralizaciju filmske umetnosti u Srbiji „Tori Janković” a ovogodišnja laureatkinja, Marija Rodić, filmska rediteljka i producentkinja, prva je osoba iz Beograda koja dobija priznanje, zarad predanog rada sa mladima širom Srbije u edukaciji, produkciji i promociji filmske umetnosti, kao i tzv. „bottom up decentralizaciji” u kojoj promoviše autore van Beograda kao direktorka prestižnog međunarodnog festivala MikroFAF.

Sa laureatkinjom će biti upriličen razgovor o njenom radu, a potom će biti prikazani filmovi („Sećanja iz budućnosti”, „Žestoka voda” i „Antiheroji mog detinjstva”).

Smrt fašizmu, sloboda(n ulaz) narodu!, počinje 16. KRAF u Kragujevcu 2
Foto: Promo

Na festivalskom programu publika će prve čeveri premijerno videti ovogodišnji film Branislava Markuša u produkciji Zrenjaninskog socijalnog foruma „Ko se seća nje?” i prvi film Danila Lole Ilića iz Pule „Tko se tuče, taj se voli” koji tematizuje nasilje nad ženama i nasilje u porodici.

Drugi dan festivala, utorak, otvara autor iz Beograda Zoran Ilić svojim kratkim filmovima, verifikovanim na mnogim domaćim i inostranim festivalima. Uz razgovor sa autorom, posetioci će između ostalih pogledati sledeće filmove: „Misterija palate Dakota”, „One Way Ticket” i „Moja Soba” .

U nastavku sledi program „Gost iz regiona”, u kome će uz razgovor sa autorom Danilom Lolom Ilićem biti prikazan njegov drugi film „Krugovi na vodi”. Drugi festivalski dan završava projekcija filma „Scream For Me Sarajevo” (2017, Jasenko Pašić & Tarik Hodžić, Prime Time Production) u saradnji sa udruženjem Kontakt iz Sarajeva, koji predstavlja priču o koncertu frotmena svetske muzičke atrakcije Iron Maiden, Brusa Dikinsona u ratnom Sarajevu.

Poslednji, treći dan KRAF-a u sredu, beogradsko-pulski reditelj Aleksandar Gubaš, jedan od osnivača kultnog LOW-FI VIDEO. Ovaj pokret u amaterskom filmu Srbije, trajao je od 1997. do 2003. godine i bio zasnovan na jeftinim video formatima. Pokret je nastao u tadašnjem Cinema Rexu u Beogradu, s ubeđenjem da demokratska stvar kao što je video-kamera treba da se u narodu koristi do maksimuma.

Tokom šest godina delovanja, ovaj projekat je otkrio preko 100 mladih autora iz cele Srbije, prikazavši preko 600 njihovih kratkih filmova.

Potom će publika moći da pogleda program „Akademski KRAF” gde ove godine revijalno gostuju Cetinjska i Praška filmska akademija.

Ovogodišnji KRAF zatvaraju dva filma „Zradirani” (Dimitar Anakiev) i „Koncert za mir” (NVO „MillenniuM”).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari