Kako je izgledao život u Rimskom periodu na prostoru Balkana 1Foto: Ilija Zogovski

Projekat Imersium će omogućiti da se putem mobilnog telefona doživi kako je izgledao život na tri arheološka nalazišta iz rimskog perioda: Viminacijum u Srbiji, Stobi u Severnoj Makedoniji i Emona u Sloveniji. Korišćenjem aplikacije, moći će da se razgovara sa stanovnicima ovih gradova, šeta njihovim ulicama, gledaju gladijatorske borbe, a možda čak i da se vidi poneki mamut, koji je na ovom prostoru boravio mnogo pre dolaska Rimljana, saopštio je Arheološki institut.

Kako je saopšteno, kroz virtuelnu i proširenu stvarnost, kao i upotrebu drugih tehnologija, imerzivno pripovedanje će omogućiti posetiocima navedenih nalazišta da se vrate u prošlost i sagledaju kako je zapravo izgledao život u Rimskom periodu na prostoru Balkana.

“Izrada atraktivnih i zanimljivih narativa i sadržaja će pružiti drugačiji doživljaj kulturnog nasleđa stvaranjem novih turističkih atrakcija i iskustava, koje će biti usmerene na posetioca i time učiniti da arheološka nalazišta postanu privlačna i za novu publiku”, kažu iz Arheološkog instituta Beograd.

U savremenoj digitalnoj eri, arheološki lokaliteti, muzeji i druge institucije iz sveta kulture, imaju izazov da privuku posetioce, a posebno pripadnike mlađih generacija. Ovaj problem nije simptomatičan samo za institucije kulture na prostoru Balkana, već cele Evrope i Sveta.

Korišćenje digitalnih tehnologija predstavlja vodeći trend u promociji i prezentaciji kulturnog nasleđa.  Upravo je ovo tema projekta „Saradnja za imerzivno pripovedanje i diseminaciju kulturnog nasleđa na Zapadnom Balkanu“ – IMERSIUM, podržanom od strane programa Kreativna Evropa.

Kako je navedeno, projekat je počeo sa realizacijom početkom 2021. godine, pod rukovodstvom Centra za Socijalne Inovacije BLINK 42-21 iz Skoplja (Severna Makedonija). U projektu učestvuju institucije iz pet Balkanskih zemalja: Arheološko nalazište Stobi iz Severne Makedonije, Gradski muzej Ljubljana, Arheološki park Emona i kompanija Navipro d.o.o iz Slovenije, Fondacija Balkansko nasleđe iz Bugarske, Aristotelov Univerzitet u Solunu iz Grčke, kao i Arheološki institut i Arheološki park Viminacijum iz Srbije.

Tokom ove godine u sklopu projekta održani su sastanci u Skoplju, Solunu i Ljubljani kako bi se definisali parametri izrade modela i utvrdile mogućnosti povezivanja javnog, akademskog i kreativnog sektora sa kulturnim institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari