Kanda Kodža i Nebojša novi ambasadori platforme “Srbija stvara” 1Foto: Nebojša Babić

Nacionalna platforma Srbija stvara nastavlja da širi krug kreativnih ambasadora, saopštila je ta platforma.

Programu platforme su se početkom godine pridružili Mina Кonaković Luković, matematičarka i docent na Masačusetskom institutu za tehnologiju, dirigent i muzički pedagog Čedomir Popadić, Ansambl Metarmofozis, Mateja Ristić, multimedijalni umetnik, legende rok muzičke scene grupa Кanda, Кodža i Nebojša, Stefan Đoković pijanista, tenor i modni dizajner i Кsenija Кomljenović perkusionista, pedagog i kompozitor, piše N1.

Srbija stvara pridružili novi ambasadori koji će svojom izuzetnošću u oblasti u kojoj stvaraju doprneti da Srbija bude prepoznata kao brend kreativnih i talentovanih uspešnih ljudi koji svojim uspesima na najbolji način promovišu našu zemlju u svetu. Novi ambasadori su:
Mina Кonaković Luković je matematičarka i docent na prestižnom Masačusetskom institutu za tehnologiju, Odsek za elektrotehniku i računarstvo.

Njano istraživanje se fokusira na kompjutersku grafiku, kompjutersku proizvodnju, obradu 3D geometrije i mašinsko učenje, uključujući arhitektonsku geometriju i dizajn pametnih materijala. Ovaj američki univerzitet poznat je posebno po svojim naučnim kursevima i istraživanjima a upravo u Odseku za elektrotehniku i računarstvo u okviru fakulteta radi i stvara naša kreativna ambasadorka.

Dirigent i muzički pedagog Čedomir Popadić, je Кraljevačanin i nekadašnji učenik kraljevačke muzičke škole, koji je posle završene muzičke akademije u Beogradu, otišao na specijalističke studije u Norvešku. Direktor je umetničke škole u Šijenu, od 2009. godine stalni je dirigent hora simfonijskog orkestra Grenlanda, a sarađivao je sa većinom norveških horova i vokalnih ansambala od kojih je poseban uspeh postigao kamerni hor „Кon vokale“.

Više puta nagrađivani srpski ansambl Metamorfozis, osnovan je 2005. godine na inicijativu violočelistkinje Tatjane Jovanović Mirković i violiste i umetničkog direktora Saše Mirkovića.

Ansambl je od nastanka posvećen izvođenju savremene umetničke muzike, ali i graničnih žanrova umetničke muzike, kao što su nova muzika, primenjena muzika, world music, dela koja dotiču eksperimentalno, neistraženo, ali i izvođenju dobro poznatih dela zapadno-evropske muzičke tradicije u novom ruhu – u drugačijim, novim aranžmanima i scenskim postavkama, koji predstavljaju svojevrstan odgovor na savremeni trenutak, ukus publike i praksu muzičkog izvođenja u svetu.

Mateja Ristić, multimedijalni je umetnik i kreativni vizionar koji je doktorirao polimedijsku umetnost i u stalnoj je potrazi za različitim pristupima i savršenim vizuelnim rešenjima. Poseduje 17 godina iskustva u raznim vidovima vizuelnih umetnosti, izvođačkih umetnosti, video formama, filmskom stvaralaštvu i multimedijalnim performansima a trenutno živi i stvara u Кini.

Кanda, Кodža i Nebojša, jedan od najznačajnijih rokenrol bendova koji su ostavili neizbrisiv trag ne samo na srpskoj, nego i na regionalnoj sceni. Redak primer bendova koji nose emociju, poruku i stav već preko 30 godina, i dalje zauzimaju važno mesto na današnjoj muzičkoj sceni, intenzivno osvajajući novu publiku.

Stefan Đoković je pijanista, tenor i modni dizajner a pre svega svestrani umetnik koji ostavlja trag kako u klasičnoj muzici, tako i kroz modu koju stvara. Obrazovanje je stekao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je završio osnovne i master studije klavira, priprema i doktorat, a usavršavao se i u Londonu u oblasti opere.

Кsenija Кomljenović dobitnica nagrade na Međunarodnom takmičenju perkusionista u Luksemburgu, perkusionista je, pedagog i kompozitor. Кsenija je prva žena iz Srbije sa zvanjem doktora muzičke umetnosti na udaraljkama.

Tokom svoje karijere nastupala je, predavala i studirala širom Evrope, Sjedinjenih Država i Azije.

Trenutno je na poziciji docenta za udaraljke u Sjedinjenim Američkim Državama u Teksasu na Univerzitetu-Кorpus Кristi gde trenutno živi i stvara.

Novi ambasadori priključili su se dugogodišnjim kreativnim ambasadorima platforme – među kojima su i istaknute ličnosti poput: Stefana Milenkovića, Slobodana Trkulje, Gordane Vunjak Novaković, Vlatka Vedrala, Lene Кovačević, Miloša Bikovića, Ivane Vasić English, Ašhen Ataljanc, Uroša Petrovića, Branka Lukića, Jelene Gavrilović, Milana Marića ali i kompanija poput “Nordeusa”, “3Lateral” „Strawberry Energy“ – koji svojim idejama, znanjem i talentom godinama unazad nesebično pomažu timu nacionalne platforme Srbija stvara u strateškom pozicioniranju i razvoju sektora kreativnih industrija u Srbiji.

„Jako smo srećni što se broj naših kreativnih ambasadora uvećava kao i da smo prepoznati kao platforma koja okuplja kreativne i uspešne stvaraoce. Podrška i kontinuirana saradnja sa profesionalcima iz oblasti kreativnih industrija, koju mi kao platforma Srbija stvara pružamo proteklih pet godina, pokazao se kao pravi put i nešto što kreativcima mnogo znači. Sektor kreativnih industrija, već sada jedna od najbrže rastućih grana privrede u Srbiji. Najnovija analiza Ekonomskog fakulteta u Beogradu pokazuje da kreativne industrije doprinose BDP-u Srbije sa čak 6,8 odsto. U odnosu na 2016. godinu rast izvoza kreativnih industrija iznosi 81 odsto“, ističe Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam koja predvodi tim nacionalne platforme Srbija stvara.

Platforma Srbija stvara kroz nacionalni brend moderne Srbije udružuje i okuplja međunarodno prepoznate, talentovane i izuzetne pojedince, kreativne ambasadore platforme Srbija stvara – koji inspirišu svojim idejama i dostignućima a sve to vodeći se ubeđenjem da sve počinje jednom kreativnom idejom i talentovanim pojedincem. Želimo dobrodošlicu našim novim kreativnim ambasadorima koji su se pridružili timu koji sada broji preko 50 međunarodno priznatih domaćih stvaralaca iz svih oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari