Kanski festival otvara film u kom kralja Luja XIV glumi Džoni Dep 1Foto: LE PACTE / Planet / Profimedia

Vim Venders, Aki Kaurismeki, Nuri Bilge Džejlan, Ves Anderson, Tod Hejns i Nani Moreti samo su neki od reditelja koji će se boriti za nagrade na ovogodišnjem Kanskom festivalu, koji počinje 16. a završava 27. maja.

Kanski program, objavljen je u četvrtak, a donosi nove naslove Martina Skorsezea i Takeši Kitanoa, kao i novi film iz serijala o Indijani Džonsu, piše Jutarnji list.

U glavnoj konkurenciji koja je objavljena u ove nedelje, takmiči se 19 naslova.

„Asteroid City“ Ves Andersona nova je autorova satira, smeštena u ambijent – na kongres ufologa u Americi 50-ih. Film Kena Louča „Stari orah“ (Old Oak) hronika je malog engleskog gradića koji životari nakon propasti rudnika. Vendersovi „Savršeni dani“ snimljeni su u Japanu s japanskim glumcima, a bave se vremešnim čistačem nužnika koji ima tajni paralelni život. „Sunce budućnosti“ Nanija Moretija film je koji se zbiva od 50-ih do 70-ih u ambijentu cirkusa.

U programu je i novi film finskog kult-redatelja Akija Kaurismekija „Palilistovi“. Tu je i „“O suvoj travi“, novi film turskog klasika i bivšeg pobednika Kana, Nuri Bilge Džejlana. Film se bavi seoskim učiteljem koji se nada premeštanju u grad kad bude optužen za uznemiravanje učenice. „May December“ Toda Hajnesa romantična je drama u kojoj glume Džulijan Mur i Natali Portman.

U konkurenciji su filmovi autorki Džesike Hauzner („Club Zero“) i Alis Rorvaher („Himera“).

Festival otvara „Jeanne du Barry“, biografsko-kostimirani spektakl u režiji francuske glumice i rediteljke Majven Le Besko. U filmu kralja Luja XIV glumi Džoni Dep.

Izvan konkurencije u Kanu biće prikazan novi Skorsezeov film „Killers of Flower Moon“. Film u kome glume Leonardo Dikaprio i Robert De Niro temelji se na istinitom nizu ubistava u okrugu Osage, 20-ih godina. U propratno programu igra i „Indijana Džons i poziv sudbine“, novi film serijala o Indiani Jonesu u režiji Džejmsa Mengolda.

U takmičarskom programu, kao ni u propratnom izvesno nema ni jednog istočno evropskog filma, piše Jutarnji list. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari