Kanski laureati na 27. Festivalu autorskog filma 1Foto: Promo

U okviru glavnog programa 27. Festivala autorskog filma (FAF), koji će se odvijati od 26. novembra do 3. decembra, pred našu publiku stižu svetski hitovi koji su osvajali nagrade.

Dramu “Povezi me“, adaptaciju kratke priče „Drive My Car“ Harukija Murakamija iz njegove zbirke priča “Muškarci bez žene”, nagrađenu kao najbolji scenario i FIPRESCI nagradom kritike u Kanu, u režiji Rjusukea Hamagučija, na ovogodišnjem FAF–u ugledaćemo premijerno.

Trenutno najznačajniji savremeni japanski reditelj (za film “Kolo sreća i fantazije” ove godine osvojio je i Srebrnog medveda u Berlinu), u ostvarenju “Povezi me” govori o dvoje usamljenih ljudi, pozorišnom reditelju i šoferki, koji se svakod dana voze u crvenom SAAB-u 900.

Svakom novom vožnjom polako otkrivaju jedno drugom tajne i detalje iz bolne prošlosti…

Hamaguči je inspiraciju za film pronašao u sećanju na razgovore koji se rađaju samo u zatvorenom pokretnom prostoru, a „pošto je to prostor koji se kreće, zapravo ga nema nigde, i ponekad nam to mesto pomaže da otkrijemo aspekte sebe koje nikada nikome nismo pokazali ili misli koje ranije nismo mogli da izrazimo rečima“, zaključio je autor.

U istoj selekciji je i “Kupe broj 6“ reditelja Juha Kuosmanena, koji prikazuje dva stranca koji dele putovanje vozom.

Taj put ka severu Rusije promeniće njihov pogled na život, i to će biti nespretan pokušaj da se pronađe harmonija i duševni mir u svetu punom haosa i anksioznosti…

Reditelj navodi da srž priče leži u pojmu prihvatanja.

„Sklon sam da mislim da sloboda nije beskonačan broj opcija, već sposobnost prihvatanja vaših ograničenja. Vožnja vozom više liči na sudbinu – ne možete odlučiti kuda idete, već morate uzeti ono što vam daje“, zaključio je Kuosmanen, koji je našoj publici poznat i po svom sjajnom prvencu „Najsrećniji dan u životu Olija Makija“.

Ovogodišnji FAF, kako se ističe, odiše intimnim razgovorima u zatvorenom pokretnom prostoru.

Finski “Kupe broj 6” i “Povezi me” ekranizuju čovekovu borbu sa prošlošću i putovanje ka slobodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari