Kao da svaki uspeh potvrđuje koliko neko drugi ne radi 1Foto: Narodno pozorište

Kako je moguće da Narodno pozorište u 150. godišnjici ne počne sezonu u oktobru, kako je moguće da ne postoji nijedna dramska premijera u narednih sedam meseci?

Smena direktora Drame sa toliko potvrđenih uspeha i rezultata čudno koincidira s trenutkom kada je on rekao da sedam meseci nemamo nikakvu produkciju i to samo zato što su na volšeban način sredstva za nju prenamenjena. Po kojoj zakonskoj osnovi se to desi? Na to nema odgovora u jubilarnoj 150. sezoni – kaže glumac Nebojša Dugalić. On podseća na već toliko puta ponovljen broj od 109 nagrada koliko je nacionalni teatar dobio u poslednjih 20 godina.

– Ovde imate stalno jedan princip kažnjavanja uspeha, kao da svaki uspeh potvrđuje onoliko koliko neko drugi ne radi – skreće pažnju Dugalić i tvrdi da protest dela zaposlenih u Narodnom pozorištu nije nastao preko noći nego da se nezadovoljstvo akumuliralo.

– Ovo sad je samo kap koja je prelila čašu. Strašni su uslovi u kojima radimo. Posle predstave ne možemo da dobijemo maramice za skidanje šminke, kada je potrebno scenski spremiti umetnike za veću ansambl dramu, šminkeri nemaju osnovna sredstva, ne mogu da nabave šminku, ubruse, sapuna nema u garderobama. Bezbroj puta smo posredstvom normalne procedure stavljali na sve ovo primedbe, ali smo kao odgovor uvek dobijali besmislene razloge tipa čekamo javnu nabavku, kao da niko u ovoj državi to ne radi i kao da se njima ne treba baviti na vreme – ukazuje Nebojša Dugalić. Prema njegovim rečima, zaposleni i saradnici Pozorišta su se mnogo puta sami snalazili i od svog novca kupovali ono što im je potrebno da bi igrali predstavu i utoliko je bitnije što su se konačno pobunili.

– Mislim da je benefit ovakvog podizanja glasa pre svega da se stavi do znanja da ubuduće neće proći takva vrsta neodgovornog ponašanja prema kući, takvog neodgovornog urušavanja jedne od najvažnijih institucija u zemlji. Moraće da bude jasno da će se, posle ovakvog jednog puta, u svakom sledećem koraku ovakvi glasovi mnogo brže i konkretnije podizati na svaku vrstu ogrešenja o zakon, o repertoar, o umetnički kredibilitet ljudi koji stvaraju u Narodnom pozorištu. Moramo da budemo sigurni da će čovek koji bude došao na čelo kuće biti časna osoba i da će imati ozbiljan umetnički kredibilitet, da neće u 200. godini Narodnog pozorišta prenameniti novac namenjen produkciji repertoara. Ne znam da li ste to ikada dogodilo u istoriji. Ovakav skandal bi negde bio dovoljan za smenu cele garniture Ministarstva kulture, a kamoli direktora nacionalne institucije – zaključuje Nebojša Dugalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari