Karkatag ispred Muzeja Jugoslavije - Uvežbavanje 1Foto: Karkatag kolektiv

Rad Karkatag kolektiva “Uvežbavanje” biće postavljen ispred Muzeja Jugoslavije u Beogradu i premijerno predstavljen domaćoj publici u okviru projekta “Leto u Muzeju” 25. avgusta u 19 časova.

Rad je nastao 2016. godine u saradnji i uz podršku kulturnog centra Stadtwerkstatt  iz Linca i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a svoju premijeru imao iste godine na Ars Elektronika festivalu, jednoj od najvažnijih smotri novomedijske umetnosti.

Rad će biti postavljen i dostupan publici svakog dana do 5. septembra.

“Uvežbavanje” je monumentalna interaktivna instalacija za generisanje koreografija sinhronog plivanja.

Performans i događaj koji nastaju kroz interakciju publike sa mehaničkom kompozicijom “Uvežbavanja” postaju kinetički spomenik nedovršenosti, nepredvidljivosti i potencijalu, navodi se u saopštenju organizatora.

Ovaj rad nije potraga za savršenim trenutkom koji treba zamrznuti u vremenu, već omaž lepoti ljudske nesavršenosti i težnji ka usavršavanju.

“Uvezbavanje” čine tri para pneumatski pokretanih mehaničkih nogu koje orkestriraju tri osobe sa kontrolne table. Svakoj osobi omogućen je izbor od devet predefinisanih figura sinhronog plivanja koje će uključiti u koreografiju pritiskajući dugmiće.

Učesnik postaje odgovoran za svoj par nogu, koje se ponašaju kao njegove telesne ekstenzije i odražavaju njegov lični osećaj za ritam i timski duh. To nastale koreografije čini uvek drugačijim – mogu da variraju od haotičnog nesinhronizovanog pokreta do harmoničnog ujednačenog baleta na vodi.

“Uvežbavanje” otvara mogućnost da potpuni stranci igraju zajedno i zajedno stvaraju koreografiju, uvežbavajući pritom komunikaciju, kolektivizam, deljenje odgovornosti ali i autorstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari