KC Grad: Dani posvećeni Gustavu Klimtu 1

Povodom obeležavanja stogodišnjice od smrti Gustava Klimta – preteče moderne, Kulturni centar Grad u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom i uz podršku kompanije Frikom, organizovaće seriju programa.

Četvrti javni čas crtanja, prvi je u nizu programa koji će biti posvećen začetniku bečke secesije, 1. aprila od 15 sati. U saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom kao i fakultetima likovne i primenjene umetnosti, organizatori će Maju Atanasijević Zipa Yomu transformisati u Adelu Bloch – Bauer, najvažniju Klimtovu muzu.

Klimt 1897. godine izlazi iz zvaničnog udruženja bečkih umetnika i osniva Bečku secesiju, novo društvo, koje je danas poznatije kao stil u umetnosti na prelazu vekova. Nazvan secesijom jer raskida tradiciju sa konzervativnim istorijskim stilovima i okreće se modernijem viđenju slike, ali i arhitekture.

Klimtova dvodimenzionalna dekorativna kompozicija u početku nije shvaćena kao ozbiljna umetnost, a njegova ljubav prema zlatu proglašena kičom. Pa ipak portret Adele Bloch – Bauer i danas pleni svojom kompleksnošću i dvodimenzionalnošću poput vizantijskog mozaika, što je odista Klimtu i bila inspiracija.

Novi umetnički izraz uzdrmao je bečko konzervativno društvo, pa posle izrade Betovenovog friza, Klimt ne dobija porudžbine za dekoraciju javnih zgrada, zbog golotinje. Ipak, svežinu i pravu modernost njegovog stvaralaštva prepoznale su mecene umetnosti, pa je Klimt uglavnom radio portrete žena, kao i stilizovane pejzaže.

Javni čas crtanja se održava u popodnevnom terminu od 15 do 20 sati, a vodiće ga profesori umetničkih akademija. Kao i do sada, na kraju časa, biće otvorena pop-up izložba radova polaznika, koja će ovoga puta trajati nedelju dana, do 8. aprila zajedno sa izložbom posvećenom Klimtu, koja se biti realizovana 2. aprila u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu.

Tokom trajanja pomenute izložbe, 4 aprila od 20 časova, planirana je projekcija filma Klimt iz 2006. godine, sa maestralnim Džonom Malkovičem u glavnoj ulozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari