KCB će koncept razvijati u pravcu preispitivanja dosadašnjih praksi 1Foto: Una Miletić

– Odbor Oktobarskog salona doneo je jednoglasnu odluku da se Kulturnom centru Beograda poveri koncepcija i realizacija 59. Oktobarskog salona, a njegovo sledeće izdanje biće održano 2022. godine, u nešto drugačijem obliku – saopštio je Ratko Rakin u ime tima Kulturnog centra Beograda (KCB), danas u galeriji Artget.

Odbor koji je doneo odluku, od septembra 2021. godine, radi u sastavu Gordana Goncić, predsednica, Danica Jovović Prodanović, Jelena Medaković, Aleksandar Ilić i Vuk Veličković.

Kao autor „prestupnog“ izdanja Oktobarskog salona, pod radnim nazivom Počelo je u Beogradu, KCB će koncept razvijati u pravcu preispitivanja dosadašnjih praksi, kreiranja drugačijih mogućnosti za produkciju umetničkih radova, organizaciju i koncpetualizaciju same izložbe i razmenu između lokalnog i globalnog.

– Jedno od pitanja od kojeg ćemo poći u daljem promišljanju jeste kako je moguće u ovom osetljivom trenutku potvrditi relevantnost jedne izložbe u odnosu na kontekst i uslove rada. Propitivaćemo mogućnosti koje jedna umetnička izložba može imati u polju društvenosti – ukazano je ispred KCB tima.

Iz njihovog tima najavljuju i to da će zbog nepostojanja centralnog izložbenog prostora u ovom izdanju doći do odstupanja od uobičajenog.

– O izložbi ćemo razmišljati na drugačiji način, tražeći prostore u odnosu na pojedinačne radove. Za nas će biti veliki izazov kako da u situaciji u kojoj nemamo centar koji objedinjuje, ostvarujemo zajedništvo i zajednicu. Verujemo da će ova vrsta preispitivanja, koja dolazi neposredno pred jubilarno šezdeseto izdanje planirano za 2024. godinu, doprineti reorganizaciji i aktivaciji potencijala koje ova izložba može imati za lokalnu scenu, kao i za međunarodni kontekst – ukazano je ispred tima KCB i dodato „Beogradski bijenale stavljamo u zagradu i na javnu raspravu“.

Tom prilikom su i podsetili da je Oktobarski salon likovnih i primenjenih umetnosti Srbije osnovan 1960. godine na inicijativu Narodnog odbora grada Beograda kao smotra značajnih ostvarenja umetnika SR Srbije i otvaran je svake godine 20. oktobra u čast Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

– Predlažemo da se 59. Oktobarski salon (Beogradski bijenale) otvori 20. oktobra 2022. godine, ne želeći da ga time vratimo u istoriju, već da promislimo o idejama i vrednostima na kojima je osnovan, ispitujući mogućnost njihove aktuelne primene – poručio je tim KCB.

Kolektiv Kulturnog centra Beograda radi na konceptu 59. Oktobarski salon (Beogradski bijenale) u saradnji sa brojnim saradnicima, pojedincima, organizacijama i institucijama: Zorana Đaković Minniti zajedno sa Jasminom Petković, Danicom Jovović Prodanović, Katarinom Kostandinović, Janom Gligorijević, Vesnom Danilović, Ratkom Rakinom.

„Boje grada“ u vitrinama Beogradskog izloga

Na kraju konferencije svećano je upaljena postavka, u okviru Beogradske zime, izložena u u vitrinama Beogradskog izloga. U pitanju je rad „Boje grada“, umetnice Monike Lang.

Kako sama autorka kaže: „Kroz svoju dinamičnu i često dramatičnu istoriju Beograd je uvek ostajao grad sa posebnim duhom i energijom, zbog svih kultura i ljudi koji su u njemu ostavili svoj trag. U ovom gradu otkrićete mnogo detalja i priča, brojne slojeve i boje koje se u njemu kriju, kako među glavnim gradskim znamenitostima, tako i na neočekivanim i skrivenim mestima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari