kejt blanšetFoto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Kejt Blanšet rešila je da pruži svoj doprinos rešavanju nejednakosti u Holivdu pokretanjem jedne posebne vrste fonda za reditelje.

Kejt Blanšet i Koko Fransini, koosnivačica kompanije Dirty Films, udružili su se sa doktorkom Stejsi L. Smit i Netfliksovim udruženjem Fund for Creative Equity da bi pokrenule Proof of Concept.

U pitanju je fond koji će pomoći rediteljima koji podržavaju žene, trans i nebinarne osobe tako da mogu da dobiju svoju prvu priliku za proboj na scenu.

Ova inicijativa osmišljena je da „ubrza put do mejnstrim filmova za reditelje koji daju glasove ženama, trans i nebinarnim ljudima“.

U tu svrhu, osam reditelja dobiće po 50 hiljada dolara da snime kratak film koji će služiti kao najava onoga što bi kasnije radili u vidu serije ili filma.

Tih osam reditelja će takođe dobiti mentorstvo jedan-na-jedan sa nekim od vodećih figura iz ove industrije, nakon čega će imati priliku da predstave svoje radove.

U intervjuu za magazin People, Kejt Blanšet je rekla da je inicijativa delimično nastala iz njenih iskustava na neimenovanom filmskom setu, gde je bila jedna žena od cele ekipe.

„Moja ramena su prosto potonula. Nisam bila ljuta, bila sam razočarana“, rekla je ona.

Njena iskustva u Holivudu i podaci koje je sakupila doktorka Smit ukazali su na potrebu za više inicijativa koje bi se pozabavile ovim problemom.

„Homogenost u bilo kojoj industriji je smrt progresa i inovacija. To je makar slučaj sa kreativnim industrijama. Kada kročite na homogeni set, prosto možete da okusite ishod“, dodal je ona.

Kejt Blanšet je protiv homogenosti na setovima

„Stvari koje se probijaju su sveže, imaju uticaj na sledeću deceniju i uspevaju jer je neko rizikovao sa njima“, završila je Blanšet.

Da bi se prijavili za ovaj fond, reditelji moraju da imaju više od 21 godine i da zakonski mogu da žive i rade u Sjedinjenim Američkim Državama.

Potrebno je bar pet godina iskustva na filmu, televiziji ili u vizuelnim umetnostima, kao i režiranje makar jednog kratkog filma u prošlosti, koji bi služio kao uzorak.

Prilikom prijave, potrebni su primeri rada, CV, pisma preporuke, scenario za kratak film koji će neko raditi kao i predlog filma ili serije koji bi bili snimljeni naknadno.

Pored toga, mora se prikazati želja za pričanjem priče o perspektivi žena, trans i nebinarnih ljudi kao i podrška članovima filmske ekipe koji su žene, trans ili nebinarni ljudi.

Izvor: Dazed

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari