"Kelti" na Festivalu autorskog filma 1Scena iz filma "Kelti" Foto: Promo

Posle svetske premijere na ovogodišnjem Berlinalu, trijumfa na Sarajevo film festivalu i nagrade „Srce Sarajeva“ za najbolju režiju, ostvarenje „Kelti“ rediteljke Milice Tomović premijerno stiže pred domaću publiku u okviru takmičarskog programa 27. Festivala autorskog filma (FAF).

Priču o nestanku zemlje i gubitku identiteta, prikazanu kroz tri različite generacije jedne porodice i njihove dnevne rutine tokom priprema za rođendan najmlađe ćerke, Milica Tomović ispričala je na zabavan, lud, nostalgičan i emotivan način.

Radnja filma događa se u zimu 1993. godine, Bil Klinton je izabran za predsednika SAD, Odri Hepbern je umrla, ratovi okončavaju život Jugoslavije i nastavljaju se u Bosni i Hrvatskoj. Beograd je pod sankcijama, i inflacija preti da postane hiperinflacija…

Prema rečima rediteljke, ona je inspiraciju pronašla u želji da shvati trenutak kada je sve nepovratno pošlo naopako sa zemljom u kojoj smo rođeni – Jugoslavijom.

-Ideja je bila da se istovremeno bavim svojim detinjstvom i odraslim životom, zarobljavajući ih u jednu kuću i jedan dan, sa mogućnošću da shvatim kroz šta su prolazili moji roditelji , sada kada sam dostigla njihove godine. Ovaj film ističe da ono što je generacija mojih roditelja svedočila i proživela devedesetih, ima veze sa onim što sada živimo i čemu svedočimo. Devedesete se koriste kao okvir za intimnu porodičnu priču, ali i kao metafora našeg sadašnjeg vremena i neizbežnih ponavljanja – koja se prikazuju u ličnim odnosima, političkim kontekstima i događajima – izjavila je Tomović, kojoj su „Kelti“ debitantski dugometražni igrani film.

Glavne junake filma koji se na FAF takmiči za Gran pri „Aleksandar Saša Petrović“ igraju Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Katarina Dimić, Slaven…
Ovogodišnje izdanje FAF održaće se od 26. novembra do 3. decembra, a „Kelti“ sun a programu druge festivalske večeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari