„Kenija – ponos Afrike!“ : U toku je Afro festival 1Foto. MAU

Afro festival u Muzeju afričke umetnosti (MAU) počeo je u petak i trajaće do nedelje, 25. juna.

Više od dve decenije ovaj festival okuplja muzejsku i najširu javnost kroz popularne i edukativne programe kojima se promoviše afrička umetnost i zaštita kulturnog nasleđa.

Tokom ovih dana, Muzej afričke umetnosti pretvara se u pravu košnicu za ljubitelje umetnosti – mesto upoznavanja, razmene ideja i dobrog raspoloženja podstaknutih otkrivanjem različitih oblika kreativnosti koji dolaze sa afričkog kontinenta.

Kao rezultat uspešne međunarodne saradnje uspostavljene između Ambasade Republike Srbije u Najrobiju, Ministarstva kulture RS i samog Muzeja afričke umetnosti, ovogodišnji počasni gost festivala je Republika Kenija.

Ministarstvo za omladinu, umetnosti i sport Kenije i Kulturni centar Kenije će svoje bogato kulturno nasleđe predstaviti sadržajnim programom pod sloganom „Kenija – ponos Afrike!“.

Nastupaće više od trideset muzičko-plesnih izvođača, uz prodajnu izložbu tradicionalnih i savremenih umetničkih i zanatskih proizvoda, modni dizajn, tekstil, nakit.

Kada je reč o današnjem programu, u subotu 24. juna kapije Muzeja otvorene su od 10 do 18 časova. Zainteresovani posetioci moći će da istraže ponudu Afričkog bazara i posebnog prodajnog programa „Riznica Kenije“: pregršt umetničkih, zanatskih i predmeta za svakodnevnu upotrebu i ukrasa za domaćinstvo, modnih kreacija i aksesoara.

Tokom celog dana održavaju se kreativne radionice za decu i odrasle u organizaciji kustosa Muzeja, kao i bogat edukativni i promotivni program koji organizuju dva udruženja afričkih studenata u Beogradu „Svet u Srbiji“ (WSSSR) i SiVision.

Po prvi put u okviru festivala, predstaviće se muzičke i izvođačke trupe iz Republike Kenije: „MAA“ (u 11 i 13č), i „Kenge kenge orutu system“ (u 12 i 14č). Nastup plesne grupe „MAA“ iz Kenije predstavlja 43 etničke grupe koje se ponose svojom tradicionalnim plesnim nasleđem.

Plesovi su inspirisani pejzažom, prirodnim okruženjem i susedima.

Bend „Kenge kenge orutu system“ dolazi sa fuzijom rumbe, afro-fjužna i ohangle – lokalnih muzičkih stilova Kenije.

U 16 časova biće održan razgovor na temu „Kulturna diplomatija, muzeji i umetnost“, u kojem učestvuju Ilija Gubić, kolekcionar i počasni konzul Srbije u Ruandi, Jovan Mladenović, istoričar umetnosti, i Aleksandra Gačić, kustos.
Nedelja 25. juna (od 10 do 18 sati) predstavlja vrhunac festivala, tzv. Durbar – dan prijateljstva, muzike i plesa.

Uz dragoceno učešće afričkih ambasada u Beogradu, u prijatnoj bašti Muzeja, ovaj dan slavi afričku muziku, ples, zanatstvo, umetnost i kulturu. Bogato ukrašenim štandovima i ponudom tradicionalnih specijaliteta, na ovogodišnjem festivalu se predstavljaju ambasade Alžira, Angole, Egipta, Konga, Libije, Maroka i Tunisa, kao i konzulat Jamajke.

Plesna trupa „MAA“ nastupiće u 11 i 13č, a bend „Kenge kenge orutu system“ u 12 i 14č.

Prvo vođenje kroz novootvorenu izložbu „Umetnost, uprkos svemu – savremena afrička umetnost iz zbirke Ilije Gubića“ autorke Aleksandre Gačić počinje u 16 časova, a brojne radionice, izrada afro-pletenica, slikanje kanom i drugi prodajni i promotivni štandovi sa suvenirskom, turističkom i umetničkom ponudu odvijaju se u bašti MAU tokom celog dana (od 10 do 18č).

Ceremonijalni deo programa

Iz Muzeja, posebno skreću pažnju na ceremonijalni deo programa koji će se održati u nedelju, u 12 sati: obraćanje doajena Afričke grupe u Beogradu, ambasadora Kraljevine Maroko, gospodina Mohameda Amina Belhaža, zatim predstavnika Ministarstva kulture Republike Kenije i dr Stanka Blagojevića, pomoćnika ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije Republike Srbije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari