kids festFoto: F.M.

Sa velikim zadovoljstvom i entuzijazmom, ambasadori festivala Boris Pingović i Nebojša Dugalić najavili su ovogodišnje, 19. izdanje Kids festa.

Kids fest održava se od 15. do 22. oktobra u preko 30 gradova, donosi 10 filmskih premijera, a ukupno 18 filmova u kategorijama igrani, dokumentarni i animirani.

U okviru obeležavanja 100 godina Diznija, biće prikazani i neki od najznačajnijih Diznijih filmova.

Slogan je „Tu sam sa drugarima“, sa ciljem da prenese poruku kako prijateljstvo treba graditi i sa verovanjem da bioskop kao socijalno iskustvo doprinosi tome.

Nebojša Dugalić istakao je da, iako su prvi odlasci u bioskop u njegovom slučaju bili pre više od 40 godina, taj osećaj detinjstva čini da i sada sve deluje kao da je bilo juče.

-Film je sigurno dobrim delom učinio da se sačuva to nešto detinje i rano i čisto i neposredno, to neko vreme kad smo svet gledali širokim očima, kada nam je sve bilo kao neko čudo, a pogotovu bioskop i film.

Kaže da već 40 godina otkriva o čemu se zapravo radi kada je u pitanju gledalačko iskustvo u bioskopu i kako film može da prenese živi pokret na veliko platno.

-Jesam se radovao kada su se pojavile video kasete i CD-ovi sa filmovima koji nisu bili tako lako dostupni, pa smo tako mogli da pravimo svoju zbirku, ali nikad nisam sasvim pristao da su to mediji koji mogu da zamene bioskop, taj doživljaj i iskustvo.

Istakao je da treba kod dece čuvati taj osećaj da je bioskop jedno ipak posebno mesto i način za gledanje filma.

Dodao je da je kao mlad bioskopsko iskustvo vezivao za junake i dominantan utisak je bio neka vizuelna raznovrsnost i da je voleo da imitira glasove iz crtaća.

-Od mojih najvećih ponosa pred decom izdvojio bih nahovanje drugog i trećeg dela filma Grozan ja. Ja sam ceo život priželjkivao da me neko pozove da nahujem neki crtež i to se desilo tek eto pre neku godinu.

Kids fest pod sloganom „Tu sam sa drugarima“

Boris Pingović je izjavio da mu je drago da se bavi baš ovom vrstom „diplomatije“, jer je bioskop jedno od sjajnih mesta da se steknu rana prijateljstva i rana drugarstva.

-Kada smo se nalazili posebno da bismo otišli u bioskop, svi smo bili jedno i svi smo bili protagonisti na strani pravde i taj osećaj smo poneli i van bioskopskog mraka.

Napominje da, iako prijateljstvo može da se održi i virtuelno, ono tvoreno uživo olakšava da se osećamo bezbednijim i u tom virtuelnom svetu.

-Mi smo imali sreću da imamo mnogo više bioskopa, u svakom gradu po jedan, dva, tri bioskopa. Možda oni nisu bili sređeni i moderni kao ovi danas, ali tada je to bilo mnogo jednostavnije i pristupačnije. Danas klinci iz nekih manjih mesta moraju da dođu u veće da idu u bioskop.

Izdvojio je značaj Kids festa jer temelji tu potrebu za bioskopom današnjim klincima i ako uspe da ih natera da idu u bioskop, onda je cilj postignut.

Od nezaboravnih filmskih iskustava izdvojio je gledanje Partizanske eskadrile i trenutak kada se dvoje dugo ljube, na šta je njegova majka zaključila da je u pitanju opraštanje i da će muški lik nastradati.

-Ja ustajem za Pepea Tvora, zato što mislim da je jako diskriminisan, tražim pravdu za njega. Nije on takav kakvim se u ovom najnovijem kontekstu kojekakvih korektnosti i ravnopravnosti predstavlja. To je lik od koga se dosta može naučiti, jer je poenta u tome što on smrdi i što svi kao on smrde i on treba da smrdi i dalje.

Boris Pingović i Nebojša Dugalić najavili 19. Kids fest 1
Foto: Promo

Osim putujućeg bioskopa koji će biti zastupljen u gradovima Srbije, deo filmova sa ovogodišnjeg Kids festa biće dostupan i za gledanje onlajn.

U toku je i konkurs „Ovo radim za nas“, u kom svi kreativni osnovci treba da pokažu šta to rade za svoje drugare, zajednicu i društvo u celini.

Najavljeno je i nekoliko radionica za decu i mlade, od kojih se ističe radionica sinhronizovanja crtanih filmova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari