Kineski festival svetla na Kalemegdanu 1

U organizaciji Balkanopolis centra za modernu tradiciju, uz podršku Vlade Srbije i kineske ambasade u Beogradu, počinje prvi „Kineski festival svetla“ u Srbiji, uz čarobnu instalaciju kineskih lampiona kojom će se prvi put zvanično proslaviti kineska Nova godina kod nas.

Svečano otvaranje je večeras od 18 sati na platou kod Ribara u Kalemegdanskom parku. Izložbu će otvoriti ambasadorka Narodne Republike Kine gđa Čen Bo, ministar kulture Vladan Vukosavljević kao i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić. Do ove spektakularne izložbe je došlo zahvaljujući kulturnoj razmeni između naše dve zemlje, na inicijativu i lično angažovanje pre svega našeg umetnika Slobodana Trkulje, kreativnog ambasadora Srbije, koji sa grupom Balkanopolis uživa izuzetnu popularnost u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

Svetlosni spektakl kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona – Zigong Haitjen iz Kine. NJihove svetlosne instalacije pod nazivom Panda, Godišnja Doba, Čudesni jelen, Šapat pingvina i još mnoge druge uvešće nas u čudesni svet mašte i svetla, koji će posebno biti zanimljiv najmlađima. Ulaz za sve posetioce je besplatan.
Izložba će trajati do 24. februara, a lampioni će se paliti svako veče od 17 sati.

U okviru programa prvog „Kineskog festivala svetla“, 16. februara u Kombank dvorani biće održan koncert „Hin An – primitivnog muzičkog ansambla“, poreklom iz Horikin prerije iz unutrašnje Mongolije u Kini. Ovaj ansambl kroz muziku i ples otkriva priče i anegdote iz života Mongola. Domaćin večeri i voditelj programa biće Slobodan Trkulja.