Novoosnovana diskografska kuća, MCF Records predstaviće početkom aprila svoja izdanja, koja će u skladu sa programskim kredom kuće ponuditi alternativu u domaćem stvaralaštvu, najavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavnici novog izdavača. Ispravljanje nepravde iz prošlosti, koje će biti osnovno usmerenje edicije Retrorok, počeće predstavljanjem originalne verzije „Kiseline“ čuvenog, cenzurisanog sastava Pop mašina.

Novoosnovana diskografska kuća, MCF Records predstaviće početkom aprila svoja izdanja, koja će u skladu sa programskim kredom kuće ponuditi alternativu u domaćem stvaralaštvu, najavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavnici novog izdavača. Ispravljanje nepravde iz prošlosti, koje će biti osnovno usmerenje edicije Retrorok, počeće predstavljanjem originalne verzije „Kiseline“ čuvenog, cenzurisanog sastava Pop mašina. Prvi rok album u Beogradu i najprodavanija ploča u poslednjih 30 godina, pojaviće se pod nazivom „Originalna Kiselina: 35 godina kasnije“, 5. aprila u tiražu od 999 primeraka, čiji će deo moći da kupi i publika u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji. Tema legendarnog albuma, podsetimo, bila je mentalno putovanje pod uticajem halucinogene droge LSD (kiselina je bukvalan prevod engleske reči acid, žargonske odrednice za LSD), tema subverzivna za 1973. godinu, kad se ploča pojavila, a ceo tiraž rasprodao za samo jedan dan.
Robert Nemeček, koji je pre više od tri decenije učestvovao u stvaranju kontroverznih kompozicija, naveo je da će se na novom albumu najpre primetiti razlika u kvalitetu zvuka, a da su svi kompromisi koji su tada najpravljeni povučeni nazad, pa će publika čuti i neke neobjavljene kompozicije i videti originalan izgled omota albuma. Nemeček je istakao da je novo izdanje „Kiseline“ deo antologije celokupnog stvaralaštva Pop mašine, od 1972. do 1976, na kojoj je radio prethodnih deset godina, a koja bi trebalo da se pojaviti u septembru.
Uvod u novu Kiselinu ponudiće kompilacija u kojoj će se naći presek alternativnog stvaralaštva od Pop mašine, Balkana, preko novih bendova Ika, Ilija Ludvig i Shiroko, kao i neobjavljivanih snimaka Jana Nemečeka. Kompilacija će biti deljena besplatno uz aprilski broj časopisa Yellow Cab. Jedan od ključnih napora nove diskografske kuće biće rad na postizanju konkurentnosti između cene domaćih i stranih izdanja, kao i doprinos borbi protiv moćnog turbo folk klana, nagovestio ja Igor Stanković, predstavnik MCF Records.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari