Kladovo: Dokumentarna izložba “Arhitektura u Salcburgu” posetioce vodi kroz istoriju nastanka autentične gradske arhitekture 1Foto: Centar za kulturu Kladovo

Zahvaljujući saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom iz Beograda, Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo svojim sugrađanima omogućava da se kroz dokumentarnu izložbu upoznaju sa autentičnim arhitektonskim celinama u njihovim nastankom u ovom austrijskom gradu.

U galerijskom holu bilioteke u Kladovu biće izloženo 17 panela sa primerima najznačajnijih arhitektonskih rešenja u Salcburgu i okolini, kao i tekstovi sa detaljima o idejnoj pozadini i istorijskom kontekstu u kome su nastajala.

Dokumentarna izložba “Arhitektura u Salcburgu” posetioce vodi kroz istoriju nastanka autentičnih arhitektonskih celina u gradu koji već vekovima ispisuje značajne stranice kulturne istorije Austrije, Evrope i sveta.

– Investitori u arhitekturu u glavnom gradu, ali i u ovoj crkvenoj državi, Salcburg se sve do prvih godina 19. veka nalazio u posebnoj političkoj poziciji kao samostalna arhiepiskopija, bili su nadbiskupi sa epitetom vladara, čiji je uzor bio Rim. Oni su angažovali italijanske graditelje i na taj način doprineli da se Salcburg razvije u izuzetan barokni grad – objašnjavaju u Biblioteci “Centar za kulturu” Kladovo.

Dokumentarna izložba “Arhitektura u Salcburgu” biće dostupna Kladovljanima od 30. oktobra do 20. novembra 2022. godine u galerijskom holu bilioteke u Kladovu, a organizovana je zahvaljujući saradnji Austrijskog kulturnog foruma i kladovske biblioteke.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari