Kladovo: Evropski film u istočnoj Srbiji 1Foto: Vojislav Gelevski/ GIZ

Zahvaljujući saradnji EU info kutka iz Niša, projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji sprovodi GIZ, Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo i Zaječarske inicijative filmska publika u istočnoj Srbiji bila je u prilici da pogleda ostvarenja aktuelna na filmskoj sceni Evrope.

Prvi dani novembra u Kladovu su bili u znaku Festivala evropskog filma tokom koga je prikazan deo najvažnijih evropskih filmskih dostignuća.

-Festival evropskog filma je tradicionalna manifestacija koju Delegacija Evropske unije radi u Srbiji, zaista se trudimo da svim građanima Srbije približimo najvažnija dostignuća evropskog filma.Ove godine imamo jedanaest filmovaiz različitih evropskih zemalja koji pokazuju ono najvažnije u filmskoj industriji kaže menadžerka EU info kutka u Nišu Snežana Andrić.

EU info kutak u Nišu zajedno sa projektom „EU za kulturno nasleđe i turizam“ kao i Bibliotekom „Centar za kulturu“ Kladovo i Zaječarskom inicijativom kao domaćinima, organizator je ovog zanimljivog festivala.

Kladovo: Evropski film u istočnoj Srbiji 2
Festival evropskog filma/Foto: Vojislav Gelevski/ GIZ

-Izabrali smo Kladovo i Zaječar jer imamo odličnu saradnju sa lokalnim partnerima Bibliotekom u Kladovu i Omladinskim centrom u Zaječaru, a cilj nam je da upotpunimo kulturni sadržaj u istočnoj Srbiji – objašnjava menadžer projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ Nenad Konstantinović.

Festivalska publika u Kladovu i Zaječaru imala je priliku da se upozna sa evropskim filmskim ostvarenjima.

Organizatori navode da su filmskim projekcijama predstavljene priče pojedinaca, ali i emigrantski način života u evropskim zemljama.

Cilj festivala je bio da se publika iz istočne Srbije upozna sa evropskim filmskim dostignućima iz umetničke produkcije.

Kladovo: Evropski film u istočnoj Srbiji 3
Festival evropskog filma/Foto: Vojislav Gelevski/GIZ

I u jednom i u drugom gradu prikazana su po tri evropska filma na koje publika nije ostala ravnodušna.

Gledaocima su se, kako kažu, svidele ljudske priče, kroz filmove su upoznali kulture drugih evropskih zemalja, saznali kako se migranti snalaze u potrazi za novim životom, dok su za neke ove filmske projekcije bile pozitivno iznenađenje kojim su bili zadovoljni.

Inače, u Biblioteci „Centar za kulturu“ Kladovo, prikazana su tri filma: Sanremo, Loše pesme i Bogovi Molenbeka, na koje je publika sa oduševljenjem reagovala.

-Na repertoaru je bilo ono što je sada aktuelno na filmskoj sceni Evrope, najbolja filmska ostvarenja koja golicaju maštu. Svi su bili zadovoljni i drago nam je da smo ostvarili saradnju sa EU projektom jer možemo da upotpunimo kulturnu ponudu Kladova – ocenjuje direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo Žaklina Nikolić.

Festival evropskog filma se nakon Kladova preselio u Omladinski centar Zaječar u kome su prikazani filmovi Aurora, Nevidljivi i Lagodan život.

-Zaječarci su navikli da u Omladinskom centru u Zaječaru gledaju nekomercijalne filmove, a sada smo to uspeli uz podršku Evropske delegacije i GIZ-a – kaže Dejan Perić iz Zaječarske inicijative.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari