Klinceze praše prljavi rokenrol 1Foto: Aleksandra Ignjatovic RKZD promo

Došli smo da pravimo buku! Jednako možemo da rokamo i imamo šta da kažemo. Kao i svake godine, menjamo istoriju srpske rok muzike i dovodimo više devojaka, žena i devojčica koje će rokati.

Muzička scena je za sve jer ne postoji ženski i muški instrument – kaže Tamara Kojić, članica organizacionog tima, na završnom koncertu Trećeg Rok kampa za devojčice koji se odvio u subotu na Platou ispred Doma kulture u Knjaževcu.

Devojčice su na koncertu oduvale zvukom koji nije bio nimalo „ženski“ sladunjav, naprotiv, klinceze su prašile prljavi rokenrol. Nastupile su 33 devojčice, uzrasta od 11 do 14 godina, iz 15 mesta širom Srbije. One su tokom nedelje trajanja kampa učile osnove sviranja električne gitare, bas gitare, klavijature i bubnjeva. Obučavale su ih mentorke iz Rok kampa za devojčice, a onda su curice formirale osam bendova i premijerno izvele osam potpuno originalnih pesama.

Prve su nastupile mlade rokerke iz benda Autskulerke, koje su izvele pesmu „Mrzim školu“, potom grupa Blood rush sa pesmom „High Voltage“. Zatim bend Infrakt sa pesmom „Srce“, posle njih je Toxic Taste izveo pesmu „Pure Gasoline“, zatim su devojke iz grupe Pretty Little Rockers nastupile su sa pesmom „Your Time“, Black Eye su izvele pesmu „Strahovi“, Nightmare pesmu „Noćna mora“ i SatinS pesmu „Komšinica“.

– Atmosfera je bila sjajna, kako među devojčicama, tako i među mentorkama i devojkama koje su radile na organizaciji Rok kampa. Devojčice su sve vreme pružale podršku i bodrile jedna drugu, što ukazuje na timski duh koji su one prepoznale kao važnu stvar i nešto što treba da neguju i u budućnosti – primetila je Katarina Mitić, organizatorka i PR Rok kampa, i dodala da je Rok kamp za devojčice jedini projekat tog tipa u ovom delu Evrope, a da je interesovanje svake godine sve veće, što dosta govori o tome koliko je bilo potrebno da se u našem društvu osmislili i realizuje ovakva ideja. Rok kamp za devojčice podržava i decentralizaciju kulture, pa je prvi održan na Avali, a drugi u Sremskim Karlovcima.

– Pravimo mnogo buke i treba nam što više izolovanih prostorija u kojima paralelno sviramo. Dom učenika srednjih škola u Knjaževcu je prethodne nedelje bio naš rokenrol karantin – rekla je Kojić, a na binu je potom izašao direktor, domaćin, Darko Ristić. Kako kaže, on je i sam želeo da te nedelje bude što više buke.

– Knjaževac je bio stecište rok scene kada sam ja bio uzrasta ove dece. Svirali smo razne instrumente. To je bilo neko drugo vreme. Sada imamo zlatnu dečicu koja nam ulivaju nadu da je rok muzika opet u modi – rekao je Ristić.

Pored toga što su mlade rokerke pokidale na bini, stvarajući zvuk na kome bi i dugogodišnji rokenrol buntovnici i zvezde mogli da im pozavide, one su i autorski potpisale tekstove pesama koje su izvele.

– Statistike pokazuju da samo 6,5 procenata naše domaće rokenrol i alternativne muzičke scene čine žene, i mi se mi trudimo da kroz projekat Rok kamp za devojčice to promenimo i učinimo da naša muzička scena postane bolja i uspešnija sa nekim novim mladim muzičarkama i autorkama – ukazala je Mitić.

Ona smatra da su na polju umetnosti i muzike mlade žene osvešćene, ali da im je potrebna podrška kako bi svoj talenat i ideje realizovale.

– To je jedna od polaznih ideja Rok kampa za devojčice – da kroz naš projekat pružimo podršku i osnažimo devojčice da budu svoje i drugačije i da kroz muziku i umetnost izraze kreativnost i talenat neometano. Volim da kažem da u takvim projektima leži bolje sutra i da bi trebalo da ih bude što više kako bismo doprineli svetlijoj budućnosti – konstatovala je Katarina Mitić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari