Klub Matične kulture Zemuna proslavio jubilej 1Foto: Miljan Perunović

Klub Matične kulture Zemuna proslavio je jubilej, 25 godina od osnivanja, večeras u Restoranu Doma Vazduhoplovstva, gde su podeljena sećanja na osnivače i na lepe trenutke u proteklih četvrt veka, tragom Zemunskog manifesta.

Istaknutim članovima Kluba, osnivačima, stvaraocima i saradnicima dodeljene su jubilarne spomenice priznanja i zahvalnice.

Svetozar Ljubinković, predsednik Kluba Matične kulture Zemuna, istakao je da je posle nekoliko neuspelih pokušaja došlo do formiranja ovog Kluba 1992. godine, kada su usvojena dokumenta predložena za osnivanje Skupštine Kluba. „Od tada ovaj Klub predstavlja društvo zemunskih građana koji su privrženi svom gradu. Zemun ima jedinstveni duh zbog kog je uvek imao veliki ugled. Zbog toga je i osnovan Klub. To bi trebale da nastave i današnje generacije, a to podrazumeva i veliku međusobnu bliskost. Biti Zemunac nije stvar krštenice nego stanje duha i predstavlja negovanje jedinstvenog duha mesta. Zemunci kroz rad Kluba već 25 godina ispoljavaju ljubav prema svom gradu. Svakih 10 dana događa se i kulturna manifestacija u organizaciji Kluba, a tu su i bogati turistički sadržaji…“, izjavio je Ljubinković.

Aleksandra Dabižić, istoričarka umetnosti iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, čestitala je jubilej čuvarima kulture i kulturne baštine. Prema njenim rečima, svi mi delimo tu ljubav prema gradu i prema tradiciji. „U Zemunu postoji 40 spomenika kulture i ljudi koji dođu u Zemun to i osete. Zemun je poseban, jer ima toliko osobenosti i tradicije u ovom gradu. Imamo toliko lepih stvari da pokažemo, ali samo treba da ih oživimo. Najvažnije je imati sadržaj, jer spomenici treba da žive. Imamo veliki zadatak da spomenike oplemenimo i vratimo u funkciju. Čeka nas Zemunski muzej, Ičkova kuća, kao i mnoga druga mesta… Pokušavamo da negujemo građansku i kulturnu sredinu, koja svima nama prija. U Zemunu ima potencijala i treba spasti ono što se spasti može i svojim angažovanjem sačuvati sve za neka bolja i kvalitetnija vremena. Takođe, treba pozdrvaviti sve koji dolaze u Zemun“, kazala je Aleksandra Dabižić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari