“Kneginja čardaša" ponovo na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta 1Kneginja cardasa foto A. Ramadanovic

Jedna od najpoznatijih i najpopularnijih opereta Imrea Kalmana, koja peva o velikoj ljubavi između kabaretske zvezde Silve Verecki i kneza Edvina Lipert Vajleshajma – „Kneginja čardaša“, posle sedam godina, na veliko oduševljenje publike, vraća se na repertoar Srpskog narodnog pozorišta.

Kako kaže statistika – nema nijednog minuta a da se negde u svetu ne začuje, bilo na filmu, radiju, na televiziji ili na pozornici, neka od arija iz ove atraktivne operete, a sada će odjekivati najstarijim srpskim teatrom 21, 24. i 31. januara i to pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića, a po libretu Lea Štajna i Bele Jenbaha.

Premijera „Kneginje čardaša“ bila je u Beču, 17. novembra 1915. u „Johan Štraus teatru“, a u novembru 1916. godine, mesecu u kojem je umro car Franc Jozef, izvedena ja i na peštanskoj pozornici, dakle u vreme Prvog svetskog rata.

Usred rata, „Kneginju čardaša“ su igrale obe zaraćene strane.

Kalman je bio slavljen na obe strane fronta.

Opereta je uskoro doživela uspeh planetarnih razmera, igra se u celom svetu, od Švedske do Sjedinjenih Država.

Pored glumice Gordane Jošić, koja tumači ulogu Anhilde, na sceni će joj se pridužiti i glumac Miodrag Petrović u ulozi Kneza Leopolda, dok će na premijeri, 21. januara, veliki operski ansambl ovoga puta činiti: solistkinja Danijela Jovanović u ulozi Silve Verecki, mladog kneza Edvina pevaće Saša Štulić, grofa Bonifacija Kaučijana Vasa Stajkić, kontesu Anastaziju Egenberg Marija Cvijić, kao i Igor Ksionžik, Jovan Pejić, Vladimir Stojković, Branislav Stankov, Jelena Veselinović, Mladen Nikolić, Miroslav Stojiljković, Vladislav Šeguljev.

U opereti učestvuju Balet i Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari