Knjiga o Srbima i Albancima 1

„Srbi i Albanci kroz vekove“ autora Petrita Imamija je prva knjiga u kojoj se
mogu sagledati zločini obe strane, kroz istoriju, Srba i Albanaca, rečeno je danas na promociji knjige u Domu omladine na festivalu „Mirdita, dobar dan“.

Ovo je prva knjiga, koju je napisao jedan Albanac, u kojoj je predstavljeno svo nasilje između Srba i Albanaca, rekao je publicista Škeljzen Gaši, na promociji Izdavačke kuće Samizdat B92.

Važno je znati kako smo se jedni prema drugima odnosili tokom istorije, rekao je on, navodeći da knjiga predstavlja svo nasilje između dva naroda od 1878. preko Balkanskih ratova 1912. dva svetska rata do 1999. i 2000. ali prikazuje i međusobnu saradnju.

„Car Dušan je imao najveće jarane među Albancima“, rekao je Gaši.

Kako je ukazao, inače se nigde ne spominje odlična saradnja srpskih i albanskih vojskovođa u balkanskim i svetskim ratovima.

Prema oceni Gašija to je brilijantna knjiga, sa 600 strana u dva toma, od koje bi trebalo napraviti sažetak na oko 100 strana i prevesti na oba jezika, kao i u digigalnu formu, kako bi se doprlo do nacionalista s obe strane.

„Smeta mi što na ovom festivalu i sličnim, uvek sedimo mi koji se slažemo i razgovaramo, trebalo bi da raspravlajamo sa nacionalistima, koji ne samo da negiraju zločine svojih, već imaju talenat da ne žele da čuju o bilo čemu što se dogodilo“, rekao je Gaši.

Danilo Šarenac sa Instituta za savremenu istoriju ocenio je da je napisati ovakvu knjigu pravi podvig, i vredna knjiga.

„Ovo je knjiga, koja izvrće naglavačke klasičan srpski narativ koji se nalazi u svakom udžbeniku, bilo u osnovnoj školi ili na fakultetu, ali donosi svakako jedan zdrav stav“, zaklučio je on.

„S obzirom da se u Srbiji svaki dan govori o statusu Kosova i ko je koga napao, nadam, se da će knjiga pronaći svoje čitaoce ovde“, dodao je on.

Direktor Samizdata B92 Veran Matić ukazao je da Samizdat predstavlja kapitalno delo u dva toma i najavio uskoro treći.

On je rekao da je ideja bila da se govori o svim Albancima, bez obzira gde živeli i svim Srbima kroz istoriju, ne vezujući se za savremeno doba.

Dom omladine tokom festivala obezbeđuje policija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari