Književni saloni slave književnost i razgovor, a jedan takav je nedavno otvoren u Beogradu 1Foto: Pexels/Josh Sorenson

Kultura komuniciranja i žive reči je nešto što je ljudima oduvek bilo neophodno, a to važi i za književnost, koja se drugačije doživljava u elektronskoj formi, a drugačiji na papiru i u razgovoru uživo. Književni saloni su mesta koja omogućavaju takav razgovor.

Baš takav jedan salon je nedavno otvorila Dragana Poljak, na Vračaru, na adresi Njegoševa 73/10, pod nazivom Kirka, sa ciljem da stvori prostor za književne razgovore, gde se mogu okupiti ljudi koji vole da čitaju i na kome će moći i da kupe knjige domaćih izdavača

„Određena vrsta ispunjenosti i relaksacije dolazi samo od pravih i kvalitetnih sadržaja, a to pruža književnost“, kaže Dragana i dodaje: „Dovoljno je da čitamo kvalitetne knjige koje nas obogaćuju, razmenjujemo gledišta i imamo aktivan socijalni život da bismo bili emotivno i socijalno ispunjeni i zdravi“.

Književni salon je nazvan po Kirki, čarobnici iz grčke mitologije, a to nikako nije slučajno, jer je u pitanju „večna žena, snalažljiva i mudra“, tako da su sve žene na neki način čarobnice, a magija se dešava i kada čitamo kvalitetnu književnost.

 

„Čitanje nas obogaćuje, i mi to primećujemo tek nakon izvesnog vremena: postajemo elokventniji, mudriji, živimo paralelne živote koji su zanimljivi, interesantni, lucidni i učimo na tuđim greškama umesto na svojim.“

Što se tiče samog književnog salona, u njemu se mogu kupiti knjige izdavača poput Klija, Arhipelaga, Evolute, Službenog glasnika, Karposa, Arete, Booke, Zepter Book Worlda, Geopoetike, i uskoro Filmskog centra Srbije. „Želja nam je da budu prisutni autori ovih izdavača koji objavljuju knjige iz oblasti istorije, politike, putopisa, beletristike pa i sasvim modernih izdanja koje vole naši mlađi čitaoci.“

Ono što je veoma važno u današnje vreme, kada je sve dostupno onlajn i na kllk, tiče se toga da se o književnosti najbolje diskutuje uživo i da se ona najbolje doživljava kada možemo da čujemo i autore i druge istomišljenike kako govore u njoj, a što je veliki razlog za otvaranje ovakvog salona.

 

„Mnogi pisci su stasavali prateći omiljene autore i književnost, tako znamo da je Nabokov voleo Čehova, a i danas moderni autori imaju stilove na koji su direktno uticala velika imena.“ Zato je plan da se ljudima omogući susret sa mnogim domaćim, a što da ne, i stranim autorima.

Do sada su u Kirki već pričali Zoran Hamović, Gojko Božović i Marija Đorđević, a u planu je gostovanje Sanje Domazet, autorke nagrađene knjige Na kafi kod Šekspira, kao i Zorice Tomić. Od stranih autora, Dragana kaže da bi volela da vidi Pola Ostera, a i naša proslavljena književnica Vesna Goldsvorti je obećala da će svratiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari