Književno veče posvećeno knjizi pesama Davida Putnik u Klubu Doma omladine Beograda: Poezija samoće i ispovest bez zaklona pozorišne zavese 1Foto promo arhiva Arhipelaga

 

Pesnička knjiga „Ispod crne duge“ preminulog pozorišnog reditelja i pesnika Davida Putnika (1972-2011), koja je nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga, biće predstavljena u Klubu Doma omladine Beograda, u četvrtak, 27. aprila u 19 časova, a o njegovoj poeziji govoriće Noel Putnik, Željko Hubač i Gojko Božović.

Knjigu Putnikovih izabranih pesama, kako onih koje je sam pripremio za štampu, tako i onih pronađenih u njegovoj zaostavštini, priredili su Noel Putnik i Nenad Savić, a na književnoj večeri u DOB njegove pesme će čitati glumci Igor Filipović i Bojan Dimitrijević.

Poezija Davida Putnika „Ispod crne duge“ može se čitati kao svedočanstvo vremena u kome je nastala, i kao svedočanstvo jedne neobične umetničke i životne avanture koju je oličavao sam pesnik.

– Njegove pesme su pogled u sleđeni odraz u ogledalu, radikalni obračun sa samim sobom i sa svetom kojeg se iz dubine duše grozio, smatrajući svoj boravak u njemu surovom i neobjašnjivom kaznom. Ako je kao reditelj i morao da se uživljava u ulogu veselog ekstraverta, u pesmama je David ostajao sasvim sam, bez zaklona pozorišne zavese i varljive zaštite koju pruža žovijalni duh teatra – kaže Noel Putnik.

– Tu samoću jasno oseća čitalac koji ga je poznavao, a uveren sam da će je osećati i drugi čitaoci. Stoga želim da o njegovim pesmama razmišljam kao o ličnoj umetničkoj ispovesti Davida Putnika, izgovorenoj samo pred Onime u koga je celog života duboko sumnjao, a za kojim je toliko žudeo – ističe Noel Putnik u pogovoru u kome osvetljava njegov život, umetničke, pozorišne i pesničke preokupacije.

Književno veče posvećeno knjizi pesama Davida Putnik u Klubu Doma omladine Beograda: Poezija samoće i ispovest bez zaklona pozorišne zavese 2
Foto promo Arhipelag

Rođen 1972. godine u Beogradu, David Putnik se posle završenih studija pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi Ljubomira Mucija Draškića, okrenuo radu u pozorištu.

Režirao je devetnaest predstava u teatrima širom Srbije, od novobeogradske scene „Mata Milošević“ 1993. godine, kada se prvi put predstavio publici, preko Narodnog pozorišta u Leskovcu, Narodnog pozorišta u Somboru, Bitef Teatra, Kruševačkog pozorišta, Šabačkog pozorišta i Pozorišta „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, do Ateljea 212 i Beogradskog dramskog pozorišta.

Postavljao je tekstove Čehova, Strindberga, Gorkog, Pirandela, Beketa, Hrista Bojčeva, Dejvida Memeta, Tankreda Dorsta, Jovana Popovića, Žaka Konfina, Gorana Stefanovskog, Aleksandre Glovacki, Željka Hubača, Igora Bojovića, za svoje režije je dobio dve nagrade – „Joakim Vujić“ i nagradu Susreta dečjih pozorišta u Beogradu.

Putnik se bavio i režijom dokumentarnog filma, autor je dva ekološka putopisa iz Crne Gore, „Otrovna voda“, za koji je nagrađen na Festivalu podvodnog filma u Antibima 1999, i „Kanjon Nevidio“.

Od 1999. do 2002. godine radio je kao asistent na Katedri za glumu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a u sezoni 2003–2004. bio je vršilac dužnosti upravnika Gradskog pozorišta u Šapcu.

David Putnik objavljivao je pesme, eseje i kritičke prikaze u Politici, Dnevniku, E-novinama, Orhestri, Ludusu, Sceni, Studentu, Bagdali, Liparu, Koracima, Teatronu i Talasu, i bio je član Saveza dramskih umetnika Srbije.

Program posvećen njegovoj pesničkoj knjizi „Ispod crne duge“ organizuje izdavačka kuća Arhipelag u saradnji s Domom omladine Beograda, a ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari