Po broju nominacija (čak 22) vode kultna satirična emisija „Saturday Night Live“ i serija naučne fantastike „Zapadni svet“, ali glavnih favorita nema. Sva iznenađenja su moguća budući da među nominovanima nema serije „Igra prestola“. Jedna od najpopularnijih aktuelnih TV programa godinama je dominirao po broju osvojenih nagrada Emi (pre svega u glumačkim kategorijama i selekcijama za najbolji dramski programa). Ove godine, sedma sezona je emitovana previše kasno da bi se našla u konkurenciji za nagrade, zato je veliko pitanje ko će popuniti upražnjeno mesto i zvanično obeležiti televizijsku godinu za nama.

Izostanak „Igre prestola“ pre svega je velika šansa da internet striming platforme po prvi put osvoje nagradu za svoje produkcije u kategoriji najbolja dramska serija. Čak četiri od sedam nominovanih u ovoj kategoriji nastale su u produkciji ovih kompanija. To su Netfliksovi projekti „Kruna“, „Čudnije stvari“ i „Kuća od karata“ i adaptacija romana Margaret Atvud „Sluškinjina priča“ u produkciji platforme Hulu. „Sluškinjina priča“ je osvojila i publiku i kritiku i važi za jednog od glavnih favorita u ovoj kategoriji. Da li će zaista tako i biti, teško je reći, budući da oni koji o tome odlučuju (članovi Akademije televizijske umetnosti i nauke), najčešće nagrade daju već ustaljenim projektima, a tek vrlo retko novim programima. To je valjda i jedan od razloga što „Kuća od karata“ nikada nije dobila ovo priznanje ili što je serija „Čista hemija“ nagrađena je tek posle pet sezona. Pored distopijske priče u kojoj glavnu ulogu igra Elizabet Mos, među favoritima su i horor serija „Čudnije stvari“, ali i „Zapadni svet“ televizije HBO. Među nominovanima su i „To smo mi“ (NBC) i spin-off serije „Čista hemija“ – „Bolje pozovi Sola“ (AMC). U svakom slučaju pobeda Netfliksa ili Hulua bi značila potpunu promenu televizijskog sistema, gde poslednjih godina dominiraju internet platforme, a ne kablovski kanali.

U kategoriji najboljih komedija nominovani su „Atlanta“ (Fox), „Crnkasti“ (ABC), „Masters of None“, „Silicijumska dolina“ (Netfliks), „Moderna porodica“ (ABC), „Unbreakable Kimmy Schmidt“ (Netfliks) i „Potpredsednica“ (HBO). Iako sve serije u ovoj kategoriji zaista i važe za najbolje komedije među kritikom i publikom, najviše šansi za nagradu ima „Potpredsednica“ (Veep). Kratak pregled istorije Emija pokazuje da članovi Akademije u kategoriji komedija vole da nagrađuju iz godine u godinu isti projekat. Tako je pet godina za redom najbolja bila „Moderna porodica“. Poslednje dve godine nagrada je išle u ruke producentima komedije koja ismeva nesposobnost američkih vlasti. Inače, nedavno je najavljeno da će se ova serija završiti sledeće godine sa sedmom sezonom.

Nominacije za najboljeg glumca u dramskoj seriji pripale su glumcima Metju Risu za seriju „Amerikanci“, Bobu Odnekirku za „Bolje pozovi Sola“, Kevinu Spejsiju za „Kuća od karata“, Liv Šrajber za „Rej Donovan“, Sterlingu Braunu i Majlu Ventimilju za „To smo mi“ i Entoniju Hopkinsu za „Zapadni svet“. Bilo bi pošteno da neko od stalnih kandidata poput Kevina Spejsija, Liva Šrajbera i Metjua Risa konačno dobiju ovo priznanje. Ipak, najveće šanse imaju Sterling Braun i Majlo Ventimilja iz veoma popularne porodične serije „To smo mi“. Zanimljivo je da bi u slučaju pobede Sterling Braun postao prvi crnac u poslednjih 19 godina, i tek četvrti u celokupnoj istoriji, koji je nagrađen u ovoj kategoriji. Za najbolju glumicu u dramskoj seriji nominovani su Keri Rasel za seriju „Amerikanci“, Kler Foj za „Krunu“, Elisabet Mos za „Sluškinjina priča“, Robin Rajt za „Kuća od karata“, Vajola Dejvis za „How to Get Away with Murder“ i Ivan Rejčel Vud za „Zapadni svet“. Svi svetski kritičari vide Elizabet Mos kao glavnog favorita. Mos je poslednjih godina postala jedna od najzanimljivijih američkih glumica, a ova uloga samo joj je širom otvorila vrata za dalje pohode na ozbiljne dramske projekte.

Od drugih glumaca statui Emi može se nadati Džulija Luis-Drajfus, koja je za glavnu ulogu u komediji „Potpredsednica“ već sedam puta nagrađena. Uspeh joj može pomutiti Džejn Fonda, koja je nominovana u istoj kategoriji za seriju „Grejs i Frenki“. Nikol Kidman ima najviše šansi da bude nagrađena u kategoriji najboljih glumica u televizijskim dramama za TV projekat „Nevine laži“. Inače, gotovo celokupna ekipa ove serije koja se bavi tajnama bogatih porodica u predgrađima nominovana je u raznim kategorijama (pored Kidman, za glavnu ulogu je nominovana i Ris Viderspun, dok su Lora Dern i Šajlin Vudli nominovane za najbolju sporednu ulogu, Aleksandar Skrsgard je nominovan za najbolju sporednu mušku ulogu, a konkurenti za nagrade su i reditelj Žan-Mark Vale i pisac Dejvid E. Keli). Pored Kidmanove, favoriti za nagrade su i Suzan Sarandon i Džesika Lang, koje u TV filmu „Feud“ igraju Džoun Kraford i Beti Dejvis tokom snimanja klasika „Šta se dogodilo sa Bebi Džejn?“. Što se muških uloga tiče, nagradu svakako zaslužuje Robert de Niro za ulogu prevaranta Bernija Madofa u TV filmu „Majstor laži“, ali i Džefri Raš, koji je igrao Alberta Ajnštajna u TV seriji „Genije“.

Ceremonija dodele nagrada biće održana u noći između 17. i 18. septembra u Los Anđelesu. 

Tramp

Iako su američki izbori održani još prošle godine, Donald Tramp će svakako biti glavna tema dodele Emija. Komičar Stiven Kolber koji će voditi ceremoniju već je izjavio da vest godine nije „Zapadni svet“. „To nije ‘Sluškinjina priča, ili trbušnjaci Majla Ventimilja. Nismo o tome najviše razmišljali. TV zvezda godine je Donald Tramp“, kazao je Kolber. Ali osim njega, očekuje se da će se brojni glumci u svojim govorima dotaći američkog predsednika. Pre svih Alek Boldvin, koji je nominovan upravo za svoju imitaciju Trampa.