BenksiFoto: Shutterstock

Ko je Benksi? To je jedna od najvećih misterija sveta umetnosti i pop kulture, otkako je ulični umetnik izbio na scenu ranih 2000-ih.

Možda smo korak bliže umetnikovom pravom identitetu nakon nedavnog otkrića izgubljenog intervjua za BBC u kome se čini da Benksi potvrđuje svoje ime.

Bi-Bi-Si je ja izvestio da je pronađen intervju iz 2003. između mladog nadolazećeg uličnog umetnika Benksija i bivšeg dopisnika Bi-Bi-Sija Najdžela Renča. Originalni snimak je izmontiran za spot na Bi-Bi-Siju radiju koji je potom korišćen kao deo BBC podkast serije The Banksy Story koji je objavljen u julu. Ali Renč, nakon što je odslušao podkast, bio je inspirisan da ponovo pogleda kompletan originalni snimak i otkrio je mnogo više zakopanih informacija o umetniku koje nikada nisu korišćene.

U otkrivenom audio snimku, Renč razgovara sa Banksijem, koji je u to vreme bio u dvadesetim godinama, uoči umetnikove izložbe Turf Varu, u istočnom Londonu u leto 2003. Renč pita Banksija da li se zove „Robert Benks“, a umetnik odgovara: „Bolje je Robi.“

Identitet Banksija je dugo intrigirao svet umetnosti, a posebno tabloidnu štampu u Velikoj Britaniji. Umetnik retko daje intervjue, a to je doprinelo njegovoj mističnosti. U jednom od svojih nekoliko ranih intervjua, razgovarao je sa novinarima Gardijana 2003. godine, i opisan je kao „beo, 28, neuredan, casual obučen – farmerke, majica, srebrni zub, srebrni lančić i srebrna minđuša. Kao mešavina između glumca Džimija Nejla i Majka Skinera iz grupe The Streets.

Tokom poslednje dve decenije, razni ljudi je javnost identifikovala kao Banksija, a posebno Roberta Del Naju, poznatog pod imenom kao 3D, osnivača uticajne trip-hop grupe Massive Attack. Navodni dokazi da je Del Naja bio Banksi uključivali su da su oboje iz oblasti Bristola, a muzičar se takođe u mladosti bavio grafitima.

Džejmi Hjulet, umetnik i dizajner najpoznatiji po zajedničkom stvaranju benda Gorillaz i stripa Tank Girl, takođe je u prošlosti predlagan osoba koja stoji iza „projekta“ Banksi.

Godine 2008. The Daily Mail je tvrdio da je čovek iz Bristola po imenu Robin Guningam bio Banksi. Novine su razgovarale sa Guningamovim školskim prijateljima i vršnjacima kako bi potvrdile priču. Mail izveštava da je Gunningam u međuvremenu uzeo ime Robin Banks, koje je kasnije postalo Banksi.

U oktobru je The Sunday Times izvestio da bi Guningam mogao biti primoran da otkrije svoj identitet zbog tužbe za klevetu čime bi se rešilo da li on stoji iza poznatih murala.

Benksi i njegova dela se procenjuju na milione

Benksija nazivaju britanskim nacionalnim blagom, a njegova dela ulične umetnosti krase ulice Londona, Pariza, Ukrajine… Njegovi radovi redovno dosežu cene od nekoliko miliona funti, no, javnost još uvek ne zna kako slavni umetnik zapravo izgleda ni koje mu je pravo ime.

Jedno od njegovih najpoznatijih dela, „Devojka s balonom“, nedavno je na aukciji prodato za 1,5 miliona evra, što je triput više od prvobitne procene.

Jedan od murala čuvenog britanskog umetnika Benksija koji se nalazio na zidu razrušene zgrade u Ukrajini spasen je od uništenja i biće izložen u gradskom parku u Irpinu, u blizini Kijeva.

benksijev mural na poštanskoj markici u ukrajini
Foto: EPA-EFE/OLEG PEREVERZEV

Radnici su juče izdvojili deo zida na kojem se nalazi mural, kako bi on bio sačuvan pošto ukrajinske vlasti planiraju da sruše dve stambene zgrade koje su teško oštećene prilikom ruskog bombradovanja u Irpinu.

Deo zida na kojem je mural koji prikazuje ritmičku gimnastičarku sa ogrlicom oko vrata prenesen je u gradski park.

U čast umetniku i kao izraz zahvalnosti, ukrajinska vlada je 24. februara ove godine, na godišnjicu početka ruske invazije, predstavila novu poštansku marku na kojoj se nalazi Benksijev mural koji prikazuje kako dete savladava čoveka u džudo uniformi, što je najverovatnije aluzija na ruskog predsednika Vladimira Putina za kojeg je opšte poznato da je džudista. Inače, grafit sa poštanske marke nalazi se na zidu jedne bombardovanjem razorene kuće u gradu Borodjanka u Kijevskom regionu.

Početkom godine pronela se reč da će se organizovati prva Benskijeva izložba u regionu “Mistery of Banksy”, i to u Zagrebu 2024. godine. Zbog zahtevne produkcije, kao i mnogih pravnih peripetija, još uvek se ništa ne zna o budućnosti ove postavke u glavnom gradu Hrvatske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari