killer mikefoto: Killer MIke/EPA-EFE/ALLISON DINNER

Killer Mike, popularni američki reper i aktivista je osvojio prva tri Gremija u životu, ali ta vest je pala u drugi plan, jer je nakon ceremonije uhapšen zbog manjeg prekršaja.

Majkl Rendir, kako mu je pravo ime, rođen je u Atlanti a bavi se muzikom preko dvadeset godina. Iako je radio i solo kao i u saradnji sa mnogim drugim velikanima rep zvuka, najveću pažnju skreće na sebe u grupi „Run The Jewlels“, u kojoj repuje zajedno sa kolegom El P-om. Izbacili su nekolicinu albuma nabijenih energijom i gruvom na kojoj bi im pozavideli i mnogi pank bendovi, fokusirajući se na teme poput društvene nejednakosti, policijske brutalnost i sistemskog rasizma.

I na solo albumima se nije mnogo pomerao od ovih tema. Pored albuma iz 2012. godine, „R.A.P. Music“, ovaj poslednji iz prošle godine „Michael“ ima najbolje kritike i upravo je on ovenčan velikim nagrada.

Killer Mike je na Gremijima nagrađen za najbolji rep album, kao i za pesmu „Scientists & Engineers“ koja je ponela nagradu najbolja rep pesma i najbolji rep performans.

Primajući svoje nagrade, 48-godišnjak je rekao: „Ovo je za sve ljude koji misle da ste prestari da repujete… mi održavamo hip-hop živim. Nikada nemojte prestati da radite ono što radite.“

Nedugo zatim, reper je u lisicama odveden na informativni razgovor, a pretpostavlja se da je razlog hapšenja sukob koji se dogodio tokom dodele nagrada. Prema nezvaničnim navodima oborio je člana obezbeđenja. Ubrzo je pušten, ali mu je zakazano pojavljivanje na sudu.

Killer Mike kao aktivista

Majk je uposleni aktivista. Smatra da je njegova dužnost da predstavlja Afroamerikance. Držao je predavanja o rasnim odnosima u Sjedinjenim Državama na nekoliko američkih univerziteta, a držao je i govore na „Black Lives Matter“ mitinzima.

Nakratko se poltički aktivirao u cilju da postane predstavnik 55. okruga Džordžije u Predstavničkom domu. Nije uspeo, jer bezobzira što je pozivao ljude da glasaju za njega, njegova kandidatura nije bila potpuna jer nije bila zvanično notirana. Ipak, rekao je tad da je njegova svrha kandidovanja bila da podigne svest o izborima i da pokaže da politički autsajderi mogu i treba da se kandiduju protiv etabliranih političara.

Majk je 2015. dao podršku demokratskom predsedničkom kandidatu Berniju Sandersu. Predstavio je Sandersa na skupu u Atlanti, a objavio je i intervju sa popularnim Bernijem kao video seriju od šest delova. Držao je govore na njegovim mitinzima a Sanders je predstavio „Run the Jewels“ pre njihovog pojavljivanja na muzičkom festivalu „Coachella“ 2016.

Nakon Sandersovog izlaska iz trke, Majk je odbio da podrži Klintonovu, navodeći njenu proratnu biografiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari