Ko je Džared Kušner, Trampov zet koji hoće Generalštab? 1EPA-EFE/JASON SZENES

Džared Kušner neće biti deo druge Trampove administracije, ukoliko do nje dođe, već će se okrenuti svojim poslovima. A jedan od tih poslova mogao bi biti, ako već i nije, preuređenje zgrada Generalštaba srušenih u bombardovanju 1999. godine i preuređivanju u luksuzni hotel i apartmane. Biće tu i muzej i memorijalni centar.

Javnost u Srbiji zanima između ostalog, zašto bi Džared Kušner dobio ekskluzivnu lokaciju džabe, a Amerikance zanima da li je ovo način da se zet Donalda Trampa, budućeg predsedničkog kandidata, obogati, a zauzvrat da ustupi svoj uticaj srpskim vlastima.

Sam Kušner je putem Tvitera podelio rendere budućeg projekta, ne samo u Beogradu već i u Albaniji, podelivši i svoje uzbuđenje zbog njih.

Džared Kušner je američki biznismen, pre svega u sektoru nekretnina, jevrejskog porekla iz današnje Belorusije. Oni su preživeli geto, prokopali izlaz iz geta i pobegli u šumu, dok nisu dočekali kraj Drugog svetskog rata.

Nakon toga su otišli u Ameriku, gde su dobili sinove Čarlsa i Mareja koji su započeli biznis sa nekretninama.

Džared je sin Čarlsa Kušnera, osnivača Kušner kompaniz, koji je čak i odležao 16 meseci zbog presude po osnovu 16 krivičnih dela, između ostalog poreske utaje i uticanja na svedoke.

Nakon što je otac otišao u zatvor, porodični posao preuzima Džared Kušner koji je završio Harvard. Novinar Danijel Gordon je svojevremeno napisao i knjigu sa detaljima Kušnerovog prijema na Harvard sa naslovom: „Cena upisa; Kako američka vladajuća klasa kupuje svoj ulazak na elitne fakultete“ u kojoj je napisao da su Džaredovi roditelji obećali donaciju od 2,5 miliona dolara čuvenom univerzitetu pre upisa njihovog sina.

U svakom slučaju, prema Forbsu, deo porodice Kušner kojoj pripada Džared, bila je teška 1‚8 milijardi dolara 2018. godine.

Osim nekretninama, Džared Kušner se oprobao i u medijima. Kupio je 2006. Njujork obzerver, ukinuo je print izdanje, izbacio iz imena Njujork da bi upravljanje prosledio Kušner fondaciji, 2017. godine kada je počela njegova politička karijera.

U administraciju američkog predsednika Donalda Trampa ušao je kao njegov zet, odnosno muž Trampove ćerke Ivanke.

Tokom kampanje, iako nije imao nikakvu funkciju, držao je sve konce u svojim rukama pa je posmatran kao nezvanični šef Trampove izborne kampanje.

U periodu nakon izbora, a pre preuzimanja kancelarije, Kušner kao čovek od najvećeg poverenja Donalda Trampa, obavljao je poslove i uspostavljao kontakte koji su bili zanimljivi i FBI.

U decembru 2016. godine u Trampovoj kuli sastao se sa ruskim ambasadorom, a javnost za sastanak nije znača do marta 2017. godine, a ovo je skrenulo pažnju FBI koji je vodio istragu. U istom periodu se sastao i sa direktorom ruske državne banke VEB, koja je bila pod sankcijama SAD, a bila i umešana u aferu špijunađe u SAD. Direktor banke Gorkov imao je navodno direktnu vezu sa Putinom, ali je predsednikov kabinet kasnije tvrdio da je to samo jedan u nizu sastanaka Kušnera sa poslovnim ljudima.

Kada je Tramp preuzeo ulogu predsednika, Kupner je postao njegov savetnik. Bavio se trgovinskom politikom, a bio je zadužen i za Bliski istok.

Ovi kontakti su verovatno kasnije proizveli da se u njegovom fondu nađe dve milijarde dolara saudijskog novca. On je negirao konflikt interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari