Ko je sve bio Džejms Bond i ko je sledeći? 1Foto: James Shaw / Avalon / Profimedia

Filmski Džejms Bond napunio je 60 godina i, nakon što je Danijel Krejg zvanično završio svoj staž kao agent 007, glavno pitanje je ko će preuzeti ovu ulogu od njega i nastaviti tradiciju ove akcione franšize.

Književni lik tajnog agenta Džejmsa Bonda stvorio je Ijan Fleming, delimično inspirisan svojim iskustvom u Britanskoj pomorskoj obaveštajnoj službi, a delimično poznanstvom sa Duškom Popovim, tajnim agentom srpskog porekla koga je sreo u Portugaliji.

Prvi je ovaj lik tumačio Beri Nelson u jednoj epizodi serije Climax!, a potom Šon Koneri, Dejvid Niven (u parodiji), Džordž Lejzenbi, Rodžer Mur, Timoti Dalton, Pirs Brosnan i Danijel Krejg, koji se od uloge oprostio filmom No Time to Die iz 2021. godine.

Bilo je i nekoliko glumaca koji su odbili da tumače ovu ulogu, čiji rasporedi se nisu poklapali sa planovima ili koji nisu želeli da se obavežu na duže vreme, a to su: Ričard Barton, Keri Grant, Džejms Mejson, Bert Rejnolds, Klint Istvud, Adam Vest, Majkl Gambon, Lijam Nison, Rejf Fajns, Juan Mekgregor i Kristijan Bejl.

Glavno pitanje koje svi postavljaju sad je ko je sledeći po redu, ko će preuzeti ovu čast i obavezu i koliko će to promena doneti sa sobom. Predviđanja su krenula još pre nekoliko godina i obuhvataju i glumce drugih rasa, pa čak i glumice, ali svako malo se pojavi neko novo ime.

Neka od imena koja se najčešće pominju i koje bi ljudi voleli da vide u ovoj ulozi su Idris Elba, Tom Hardi, Henri Kavil, Rege-Žan Pejdž i, odskora, Aron Tejlor Džonson, ali to nikako nisu svi.

S vremena na vreme, kao predlog ili želja sa liste iskaču i sledeći ljudi: Ričard Maden, Sem Hjuan, Džejms Norton, Majls Teler (na predlog njegove bake), Kilijan Marfi, Luk Evans, Dev Patel, Riz Ahmed, Ejdan Tarner, Nikolas Holt, Čivetel Edžiofor, Tom Holand, Čarli Koks, Endru Garfild, Lašona Linč, pa čak i Hari Stajls.

Teško je prognozirati ko će na kraju preuzeti ulogu, vrlo je verovatno da to neće biti favorit fanova Idris Elba, a kladionice prednost daju Aronu Tejloru Džonsonu, Henriju Kavilu, Rege-Žan Pejdžu i Džejmsu Nortonu, mada jedan jedini intervju ili izjava mogli bi ovo da promene.

Ostaje i veliko pitanje da li će filmovi sa narednim filmskim agentom 007 biti konsekventni kao oni sa Danijelom Krejgom, da li će se ponoviti priča nekog od ranijih filma ili će to možda biti adaptacija neke od manje poznatih priča.

Ono što je sigurno je da ova franšiza i dalje privlači puno pažnje i da će mreže sigurno biti pune komentara čim se objavi novo ime, a naročito po izlasku filma, ko god da bude novi filmski Džejms Bond.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari