Ko je večeras Konstraktina konkurencija u drugom polufinalu Evrovizije 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Od 13 Evrovizija na kojima je do sada učestvovala, Srbija se tri puta nije plasirala u finale. Od naše predstavnice ove godine – Konstrakte, očekuje se ne samo da će večeras stići do finala u subotu, nego da će i u finalu osvojiti neko visoko, ako ne čak i prvo mesto.

Ovoj poslednjoj smeloj misli „sreću kvari“ Ukrajina koja osim što je u političkoj žiži (baš kao što smo mi bili 2007. kada smo se rastali sa Crnom Gorom) i nema tako lošu pesmu. Štaviše, moglo bi se reći da idu tragom nekadašnjih naših visokoplasiranih koji su znali da u koketiranju sa etnom „ima nešto“.

Kako bilo, Konstraktina numera i izvedba daleko su od klasično evrovizijske, a nemaju ni veze sa etno muzikom, što je ovoga puta izgleda bila dobitna kombinacija za uspeh. Bar u Srbiji. Da li će i ostatak Evrope misliti isto videćemo već večeras, mada kladionice ne dovode u pitanje njen plasman u finale, u igri je samo to na koje će se mesto plasirati finalne večeri.

Takođe prema kladionicama, ali i nadanjima svojih zemljaka, ona se na toj lestvici polako ali sigurno penje a dobre prognoze, suprotno uvreženoj tradiciji radovanja crkavanju komšijske krave, daju i susedi iz regiona. Susedi iz prve polufinalne večeri – Hrvatska i ne više doslovno komšijska Slovenija – nisu se plasirali dalje, a oni iz večerašnjeg dela spektakla – Severna Makedonija i Crna Gora – izlaze nam na megdan sa još plus 15 zemalja.

Mlađahna Severnomakedonka Andrea, koja večeras nastupa 11. sa pesmom „Krugovi“ umalo da se sama diskvalifikuje i to pre nego što je sve počelo. Na crvenom tepihu pred zvanični početak takmičenja ona je bacila zastavu svoje zemlje, kako je kasnije objasnila, jer je to od nje tražio fotograf zarad bolje scenografije, šta li, ali je iz Severne Makedonije promptno stiglo upozorenje da je takav čin zakonski kažnjiv, pa se Andrea izvinila i nastavila dalje.

A evo i veze između Severne Makedonije i Crne Gore – Vladaninu pesmu „Breath“, koja za Montenegro nastupa 15. napisao je sevrenomakedonski kompozitor Darko Dimitrov kome je saradnja sa crnogorskom izvođačicom donela ukupno 12. pojavljivanje na Pesmi Evrovizije.

Veče počinju Finci The Rasmus sa pesmom „Jezebel“. Po izgledu reklo bi se u dark fazonu i verovatno ozbiljna konkurencija Konstrakti jer su bend koji postoji već odavno, iza sebe imaju platinasta izdanja, a na Spotify-u njihov najveći hit In the Shadows, nastao davno pre ove internet platforme, nedavno je dostigao striming od preko 100 miliona.

Michael Ben David iz Izraela, zemlje koja teritorijalno ne pripada Evropi, ali je odvajkada deo ovog takmičenja, nastupa drugi sa pesmom „I. M.“ On je pobednik najskorijeg izraelskog „X faktora“.

Treća je Konstrakta sa pesmom In Corpore Sano. Ko još ne zna ko je ona i zbog čega predstavlja Srbiju, neka se vrati nekoliko desetina tekstova unazad i sazna bukvalno sve.

Nadir Rustamli iz Azerbejdžana nastupa četvrti sa pesmom Fade to Black. On je, samo tri nedelje pre Pesme Evrovizije, pobedio na takmičenju Glas Azerbejdžana.

Cirkus Mirkus iz Gruzije tri su neobična momka koja su napustivši cirkusku akademiju pre dve godine osnovali bend i imaju do sada 11 pesama. Oni nastupaju peti sa numerom Lock Me In.

Sledi Emma Muscat sa Malte sa pesmom I am What I am. Ona se, zahavljujući takođe jednom italijanskom takmičenju za mlade talente, već takoreći probila u zemlji domaćinu Evrovizije, snimila čak i jedan album sa koga se jedna numera našla na trećem mestu italijanksih top lista.

Achille Lauro iz San Marina nastupa 7. sa pesmom intrigantnog naslova Stripper. I on je iskusan muzičar koji je prvu numeru objavio još pre deset godina, ali se bavi i glumom, režijom, producent je, voditelj TV šoua, učestvuje na izložbama, objavio je tri knjige, a već tri puta učestvovao je i na čuvenom italijanskom muzičkom takmičenju u San Remu koje je svojevremeno i bilo inspiracija za nastanak Pesme Evrovizije.

Sheldon Riley, momak iz Australije, biće večeras 8. sa pesmom Not the Same. I Australija je ta čudna država-kontinent, daleko od Evrope, u kojoj evrovizijsko takmičenje ima kultni status. I Sheldon je pre pobede na australijskim kvalifikacijama za Evroviziju učestvovao u tamošnjem X faktoru, te šou programima Glas Austrailije i Amerika ima talenat.

Sa Kipra dolazi devojka lepog antičkog imana – Andromaha (Andromache), sa pesmom Ela. Rođena u Nemačkoj, odrasla u Grčkoj, takođe učesnica takmičenja Glas Grčke, nastupa pod rednim brojem 9.

I Brooke iz Irske bila je učesnica takmičarske franšize Glas… ovoga puta Ujedinjenog Kraljevstva. Ona nastupa deseta sa pesmom „That’s Rich“, koju je, prema sopstvenim rečima, napisala inspirisana autobiografijom pevačice čuevnog benda iz sedamedestih – Blondie, tj. Debi Hari.

Jedanaesta je Severna Makedonija, a dvanaesti nastupa Stefan iz Estonije, poreklom Jermenin, sa pesmom „Hope“. On je u Estoniji nekoliko puta i pre pokušavao da stigne do Pesme Evrovizije, zauzimajući visoka mesta, a u prestižnom estonskom časopisu 2020. proglašen je za najsekspilnijeg mušakrca godine.

Pod brojem 13. nastupa izvođač WRS iz Rumunije sa pesmom „Llamame“. On je i pevač i tekstopisac i plesač, između ostalog sa iskustvom u jednom rumunskom boy’s bendu.

Iz Poljske dolazi Ochman i nastupa 14.-i sa pesmom „River“. I on je pobednik takmičenja Glas Poljske, a i geni mu idu u prilog – on je unuk čuvenog poljskog tenora Wieslaw-a Ochman-a.

Petneseta je Vladana iz Crne Gore, a kao 16.-i nastupa predstavnik Belgije Jeremie Makiese sa pesmom Miss You. Ne samo da je pobednik Glasa Belgije, on je i talentovan golman koji je nadavno potipsao ugovor sa fudbalskim klubom Excelsior Virton. Tu njegovim interesovanjima i darovima nije kraj. Jeremie se obrazuje da postane geolog.

Pretposlednja druge polufinalne večeri nastupa Cornelia Jakobs iz Švedske sa pesmom „Hold Me Closer“. I njena karijera postoji duže – još 2010. izdala je debi album sa grupom čija je članica tada bila. Bend se međutim ubrzo raspao, a ona je 2018. krenula u solo karijeru koju takođe podržava dobro nasleđe – njen otac je rok zvezda u Švedskoj, a njena baka je kompozitorka.

Poslednji, 18.-i nastupaju grupa iz Češke We Are Domi sa pesmom Lights Off. Muzika Dominike, Benjamina i Caspera opisuje se kao alternativni elketro pop sa tručnicom indi zvuka.

Na kraju, da rekapituliramo i damo ispravne podatke glede učešća Srbije kao samostalne zemlje na Pesmi Evrovizije do ove godine.

Prvi takav nastup bio je trijumf – „Molitiva“ i Marija Šerifović pobedile su 2007. i dovele evrovizijski spektakl u Beograd. Jelena Tomašević i „Oro“ na domaćem terenu nisu se pokazali loše – bili smo šesti, ali se već naredne godine sa „Cipelom“ i Markom Konom nismo plasirali u finale. Milan Stanković i Nina u naredne dve godine vratili su nas u finalno veče, ali negde oko polovine tabele, predstavnici Srbije osvojili su 13. odnosno 14. mesto. Željko Joksimović sa pesmom „Nije ljubav stvar“ vratio je Srbiju u vrh – na treće mesto, da se sa Moje 3 i pesmom „Ljubav je svuda“ već sledeće godine ne bi ni našli u finalu. To je valjda učinilo da entuzijazam prema ovom takmičenju splasne i da se proceni da nas mnogo košta te ona naredne, 2014. nije ni imala predstavnika na Pesmi Evrovizije. Bojana Stamenov 2015. bila je deseta u finalu, a Sanja Vučić 2016. 18.-ta, da sa još jednom pevačicom – Tijanom Bogićević 2017. Srbija opet nije došla do finala. Sanja Ilić i Blakanika bili su potom na 19. mestu, Nevena Božović naredne godine na 18.-om, pa je 2020. pandemija učinila svoje i Huricane je prošle godine u finalu završio na 15. mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari